Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V kapli v olomouckém vojenském objektu září nové oltářní memento. Obraz malovala umělá inteligence

V 18. století sloužila studentům Jezuitského řádu, později s celou řadou budov přešla do majetku armády. Řeč je o kapli Sodality Panny Marie, královny andělů. Ta byla totiž dlouhé roky jako součást armádního objektu s omezeným přístupem pozapomenutá, a to i přes svou polohu v centru Olomouce. Místo se rozhodl obnovit olomoucký badatel Petr Hofman.

Do jezuitské kaple v budově armádního archivu na náměstí Republiky zavítal popularizátor olomouckých dějin Petr Hofman poprvé na konci roku 2022. „Jelikož se zajímám o olomouckou historii a zároveň jsem v jistém poměru s Armádou ČR, začali jsme diskutovat s kolegy v archivu nad některými historickými aspekty, Jezuitská kolej je totiž protkána historií. Na místě čelní rezidenční budovy stál obrovský gotický kostel, jehož vizualizaci a model uvidí návštěvníci v kapli,“ přiblížil muž, který stojí mimo jiné za projektem Bastionka Olomouc. Na kontě má také objev zřejmě nejstarší známé fotografie hanácké metropole v americkém archivu.

V interiéru sakrální stavby jsou podle Hofmana patrné dvě vrstvy, v průběhu let se zřejmě změnila orientaci oltáře jezuitské kaple z jihu na sever. „Proč se tak stalo zatím nevíme. Nevíme ani, zda tato přeorientace byla ještě sakrálního charakteru, nebo již vojenského. Budova současného Správního archivu AČR je nástupnickým institutem Kasáren Jiřího z Poděbrad a ještě před tím takzvaných c.k. Jezuitských kasáren,“ zmiňuje badatel.

Koncerty, netradiční vyhlídky i science show. Olomouc chystá Svátky města

Historické procesí zahájí program letošních Svátků města Olomouce, která mají bohatým programem připomenout i významná výročí, které si připomíná hanácká metropole i Univerzita Palackého. Oslavy s kulturním programem potrvají od pátku přes celý...

Již dlouho nevyužívané místo se rozhodl obnovit a s pomocí dalších nadšenců během několika měsíců svůj cíl splnil. V kapli je nyní takzvané oltářní memento. „Nápad vznikl záhy po mé návštěvě. Vzniklo několik návrhů, socha Panny Marie, složitý barokní oltář, jednoduchý moderní oltář… Nakonec vznikl typický normalizovaný římský oltář, který byl dříve patrný i v Olomouci a kdy ještě dnes je čas od času patrný v Evropě a USA. Avšak po II. vatikánském koncilu došlo k hromadnému rušení. Mnohé původní římské oltáře byly nahrazeny moderními. Náš oltář splňuje ještě stará kritéria. Vysoké svíce, mešní tabule, baldachýn a podobně,“ popisuje Petr Hofman.

Více než půlroční úsilí vrcholilo během čtyřdenního transportu a instalace nových prvků do prostor kaple. Proces před finálním zkrášlením kaple byl náročný, nakonec ale bylo možné i díky spolupráci s Olomouckým okrašlovacím spolkem pustit se do sestavení oltářního mementa. „Nejprve ale byla nutná organizace s armádou. Kaple se nachází v utajované části Jezuitské koleje a já bych chtěl Správnímu archivu Armády ČR poděkovat, že tuto akci vůbec dovolili,“ podotkl Hofman.

Variantou B pro přístavbu Červeného kostela byla zlatá barva, prozradil architekt Miroslav Pospíšil

Přibližně sedm let uběhlo od úvodních návrhů na přestavbu Červeného kostela v centru Olomouce až ke slavnostnímu otevření, které původně sakrální stavbu znovu zpřístupní veřejnosti. Podobu kulturního centra s moderní přístavbou navrhl tým...

Netradičním způsobem si poradil také se zajištěním jednoho z klíčových prvků, tedy oltářního obrazu. Ten totiž namalovala umělá inteligence (AI). „Na oltář jsme potřebovali obraz. Mimo krucifixu a rámu, který jsem získal, a který jsem renovoval, jsem naprosto vše vyrobil doma ve své dílně ze starých materiálů. Na obraz byla nejprve myšlenka použít nějakého známého díla, poté vlastní namalování, a nakonec zvítězila umělá inteligence. Vytvořil jsem po zadání několik obrazů, vybral čtyři a nechal o nejlepší variantě hlasovat uživatele sociálních sítí. Samozřejmě k tomu padly i negativní reakce, které však byly v menšině. Bránění se novým možnostem vždy naráží na odpor konzervativců,“ uvažuje Petr Hofman a dodává: „Z výsledku jsem byl ale i já mile překvapen. Zkusmo jsem obraz ukázal několika odborníkům a nepoznali, že jde o AI, byť měli pochybnosti o stáří obrazu a jeho ‚cennosti.‘ Obraz nám vytiskla firma Color Boskovice a já jej vypl do renovovaného rámu a zavěsil.“

Unikátní prostor si budou moct zájemci prohlédnout jen při ojedinělé příležitosti Noci kostelů, po jednání s olomouckým arcibiskupstvím je i kaple s novou instalací na programu celorepublikové akce. Návštěva je možná 2. června od 16 do 20 hodin. „Pro veřejnost může být určitě zajímavé přijít do místa, které je skryté a kolem kterého denně chodí. Do místa, kde se střetává téměř tisíc let historie města,“ pozval závěrem Petr Hofman.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Kučera, archiv Petra Hofmana, Stanislav Heloňa

Štítky Kaple, oltářní memento, oltář, obnova, Olomouc, vojenský archiv, Noc kostelů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kapli v olomouckém vojenském objektu září nové oltářní memento. Obraz malovala umělá inteligence  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.