Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Koncerty, netradiční vyhlídky i science show. Olomouc chystá Svátky města

Historické procesí zahájí program letošních Svátků města Olomouce, která mají bohatým programem připomenout i významná výročí, které si připomíná hanácká metropole i Univerzita Palackého. Oslavy s kulturním programem potrvají od pátku přes celý první červnový víkend.

S dějinami morových nákaz jsou spojená dvě kulatá výročí města a církve v Olomouci. Před 400 lety se stala patronkou města svatá Pavlína. Někteří lidé věřili, že uctívání jejich ostatků věnovaných městu v roce 1623 pomohlo zahnat v Olomouci mor. Třísté výročí se pak pojí s vysvěcením morového Mariánského sloupu na Dolním náměstí. „Před čtyřmi sty lety to byl odraz situace a myslím, že když jsme prožívali covid, tak jsme byli psychicky v podobné situaci. Ale vzhledem k lékařské schopnosti něco rozvinout, jsme na tom lépe. Tehdy ale lidé využili všechny možnosti a modlili se, co jim síly stačily,“ přiblížil jedno z propojení minulosti a současných oslav probošt kostela svatého Mořice František Hanáček. Svátky města coby oslavu patronky Olomouce sv. Pavlíny si každoročně připomínají lidé v Olomouci od roku 1996, kdy byla její památka po úplném zapomnění zase vzkříšena.

Superhrdinové Palacký a svatá Pavlína. Olomouc společně s univerzitou představila nový vizuál

Nový vizuál představilo město Olomouc ve spolupráci s Univerzitou Palackého. Ponese se v duchu komiksových superhrdinů, v tomto stylu grafik ztvárnil patronku města svatou Pavlínu a také Františka Palackého. S neobvyklým vyobrazením ochránkyně...

V pátek od 18 hodin tak i letos vyrazí pěší průvod z Horního náměstí a lidé zamíří na Dolní náměstí k Mariánskému sloupu. Poté bude průvod ke cti svaté Pavlíny pokračovat do kostela svatého Mořice. V něm zazní světová premiéra koncertu australského skladatele a dirigenta Davida Slatera v podání Moravské filharmonie Olomouc. Benefiční koncert ponese název Requiem za mír na Ukrajině a vstupné bude dobrovolné.

Již několik dnů pozorují Olomoučané i návštěvníci města vznik sochy na Horním náměstí, na nároží radnice zpracovávají zhutněné tuny písku do podoby patronky města výtvarníci Václav Lemon a Marian Maršálek. Dílo má být dokončené právě před začátkem svátků města. Kompletní program akce je k dispozici na webových stránkách.

Olomoucké náměstí ozvláštní písková socha. Umělci zpodobní patronku města

Ze třiatřiceti tun písku vznikne před olomouckou radnicí v průběhu deseti dnů i letos jedinečná socha. O vytvoření pískové skulptury s hlavním motivem patronky města svaté Pavlíny se postarají sochaři Václav Lemon a Marian Maršálek, dílo by mělo...

Stovky židlí budou v pátek připravené pod pódiem na Horním náměstí, kde proběhne open-air koncert Moravského divadla a Komorního sboru Lenky Dohnalové-Mlynářové. Jeden z hlavních bodů programu nazvaný Noc světových muzikálů nabídne skladby ze slavných titulů jako jsou Jesus Christ Superstar, Evita, Bídníci či Fantom opery.

Sobotní program na Horním náměstí nabídne jarmark, nejrůznější koncerty, vystoupení nového cirkusu, divadelní pohádky i výtvarné dílničky. A součástí svátků města bude také možnost vidět Olomouc netradičně z výšky. Zájemci mohou zavítat například na radniční věž, věž kostela svatého Mořice, vyhlídkovou terasu hotelu Flora či budovy Přírodovědecké fakulty na třídě 17. listopadu. Po předchozí rezervaci bude lidem přístupná také prohlídka Androva stadionu včetně vyhlídky z vysoké severní tribuny a také Chrám svatého Václava. „Nejvyšší jižní věž katedrály je top novinkou. Výstup je ale poměrně fyzicky náročný, počet účastníků je kvůli kapacitě ochozu omezený. O vyhlídková místa byl zájem i v průběhu vánočních trhů, kam jsme tento bod s organizátory zařadili. I já sám, když přijedu do nějakého města, tak jako první hledám nějakou vyhlídku, odkud se podívám na celé okolí,“ s úsměvem přiblížil vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu olomouckého magistrátu Radim Schubert.

A protože letos Olomouc slaví také 450. výročí založení univerzity, o část programu Svátků města se postará i Univerzita Palackého. Lidé se mohou těšit například na chill out zónu nebo školu hrou, tedy nejrůznější workshopy pro malé i velké, vědecké dílny a od 20:30 také na speciální večerní Science show. „Jde o atraktivní program, který vyvinula pevnost poznání. Na jevišti jsou přítomni vědci, kteří se například v oblastech fyziky či chemie snaží prezentovat něco, po čem celé náměstí udělá wow. Jde o další způsob jak popularizovat vědu nejen pro mladší publikum, ale i pro všechny ostatní,“ přiblížila prorektorka Univerzity Palackého Andrea Hanáčková.

„Sobotu na Horním náměstí zakončí další dílo, které propojuje Svátky města se Svátky písní – Rockové oratorium Eversmiling Liberty,“ doplnila mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

Těžiště programu se v neděli přesouvá do olomouckých Smetanových sadů, Dechový orchestr Konzervatoře Evangelické akademie v tamním altánu zahájí od 16 hodin další sezonu promenádních koncertů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Olomouc Tourism, Stanislav Heloňa

Štítky Kultura, akce, Svátky města, Olomouc, koncert, divadlo, Svatá Pavlína, socha, science show

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koncerty, netradiční vyhlídky i science show. Olomouc chystá Svátky města  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.