Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Série sběratelských zoo-bankovek nabídne nové motivy. Na Svatém Kopečku mají úspěch

Speciální pamětní listy v podobě bankovek jsou i pro letošní sezonu připravené v olomoucké zoo. Umělecky ztvárněné sběratelské předměty vyrobila Státní tiskárna cenin a nese motivy lva, tygra či například pandy červené. Podle zástupců zahrady je o tisky značný zájem, jejich koupí navíc lidé podpoří projekty zaměřené na ochranu zvířat.

Do pilotního projektu prodeje suvenýrových „bankovek“ se už v minulých letech zapojily čtyři tuzemské zoologické zahrady, mezi nimi také Zoo Olomouc. Pamětní listy se zvířaty návštěvníky i sběratele oslovily. „Lidé mají díky další emisi možnost pořídit si do své domácnosti nově lva či tygra, do budoucna levharta, případně pandu na barevném pozadí, které se liší od předchozího. Původní motivy žirafy a pandy se už pouze doprodávají,“ uvedla mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

V letošním roce se jejich prodej rozšiřuje do dalších zoologických zahrad. K dostání budou kromě Svatého Kopečku také v Zoo Liberec, Zoo Plzeň, Safari Park Dvůr Králové, Zoo Ostrava, Zoo Jihlava, Zoo Na Hrádečku, Zoo Ústí nad Labem, Zoo Chomutov. „Zájem návštěvníků o pamětní listy v podobě bankovek potvrdil, že jsme národem sběratelů. A pokud je tato vášeň spojená s podporou ohrožených druhů zvířat, tak úsilí všech, kteří se na tomto projektu podíleli, od výtvarníků po tiskaře a realizační týmy, dostává další smysl,“ říká v tiskové zprávě generální ředitel Státní tiskárny cenin, která pamětní listy vyrábí, Tomáš Hebelka.

VIDEO: Žáby létavky i obří kobylka. Zoo Olomouc otevřela novou terarijní expozici

Před samotným odchodem z olomoucké zoologické zahrady si mohou návštěvníci prohlédnout novou expozici terarijních živočichů. Zoo Olomouc rozšířila kolekci chovaných zvířat o další exotické plazy, obojživelníky či obří kobylku z Nové Guinee....

Emisní plán bankovek pro zoologické zahrady je vypracovaný ještě na dalších sedm let, každý rok budou vznikat nové motivy. Bankovky s propracovanou kresbou zvířat v jejich biotopech, pochází z dílny designerské dvojice české akademické sochařky a medailérky Majky Wichnerové a slovenského designéra Mateje Gábriše, autorem kompozicí je Michal Krejcar.

Hodnota bankovek je na všech prodejních místech stejná, pamětní listy se prodávají za 100 Kč a část výtěžku z prodeje jde na ochranu zvířat. Nejvíce bankovek se loni prodalo právě v olomoucké zoo. „Nevím, jak jsme toho docílili, každopádně děkujeme za zájem veřejnosti, protože část zisku z prodeje bude poukázána na naše záchranné projekty,“ potvrdil ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Speciální suvenýry či sběratelské předměty ze série Naše Zoo produkované Státní tiskárnou cenin ukrývají celou řadu ochranných prvků. „Pamětní listy byly vytištěny na ceninový papír s vodoznakem lipového listu s viditelnými a neviditelnými vlákny. Na hlavní motivy na lícové a rubové straně včetně číslování byla použita technologie digitálního tisku, ostatní motivy v podtisku včetně UV barev jsou tištěny ofsetovou tiskovou technikou. Emise, která je určena pro české zoologické zahrady, je obohacena na lícové straně českým lvem ze stříbrné fólie, která byla aplikovaná pomocí horké ražby,“ přiblížila mluvčí Gronská.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky zoo, bankovky, sběratelství, záchrana zvířat, Olomouc, projekt, zoologická zahrada, Státní tiskárna cenin, Zoo Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Série sběratelských zoo-bankovek nabídne nové motivy. Na Svatém Kopečku mají úspěch  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.