Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Stezka údolím Bílé Opavy se chystá na sezonu výměnou schodů či lávky. O prázdninách zažívá nápor výletníků

V krátkém období mezi koncem zimy na horách a začátkem hlavní turistické sezony se i letos zaměřila Správa CHKO Jeseníky na obnovu jedné z lávek a schodů na trase údolím Bílé Opavy. Prvky oblíbené výletní stezky směřující od Karlovy Studánky k chatě Barborka nedaleko vrcholu Pradědu prochází kontrolou, lidé by přesto měli být v náročnějších pasážích obezřetní.

V závěru května se tesařská firma pustila do výměny jedné z lávek a schodů v údolí Bílé Opavy. Loni na podzim podobných součástí nechala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) vyměnit hned devět. „Každý rok musíme nějaká zařízení vyměnit, životnost lávek a schůdku se pohybuje okolo osmi až deseti let. Má na to vliv horské počasí a pochopitelně materiál, jedná se převážně o smrkové dřevo,“ přiblížil Pavel Jurka, terénní pracovník ze Správy CHKO Jeseníky.

O systému radarů na Červenohorském sedle má být jasněji před létem, projekt je v přípravě

S příchodem teplejšího počasí je opět rušněji i v klikatém úseku silnice přes Červenohorské sedlo, kam se po zimě vrátili motorkáři a další příznivci rychlé jízdy. Ředitelství silnic a dálnic pokračuje v přípravě automatického měření rychlosti,...

Pro instalaci trvalejších variant nejsou v údolí Bílé Opavy podle odborníků vhodné podmínky. „Jde o suťové údolí, málokde je kompaktní skála. Oblast se průběžně mění a není tak možná tam instalovat kovové lávky nebo schody, jako jsou například ve Slovenském ráji. Proto volíme tuto metodu, která je navíc přírodě blízká,“ vysvětlil Jurka.

Ačkoliv se AOPK snaží zaměřovat na vytvoření bezpečného a komfortního průchodu, v horské přírodní oblasti by se měli mít lidé na pozoru. „Zůstávejte nadále opatrní, nepřeceňujte své síly a svůj výlet plánujte s rozvahou a ohledem na nejslabšího ve skupině. Žlutou trasu doporučujeme použít pouze k výstupu, na sestup je ideální trasa modrá,“ apeluje Správa CHKO.

Zásadnější opravy stezky jsou nyní hotové a pokračovat už se případně bude jen běžnou údržbou. „Koncem června ještě důsledněji místo zkontrolujeme před začátkem hlavní sezony,“ podotkl Jurka.

Při největším prázdninovém náporu projde po stezkách Bílé Opavy během dvou měsíců přibližně 60 tisíc lidí, což je takřka polovina celoročního počtu návštěvníků zhruba pětikilometrové trasy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB CHKO Jeseníky

Štítky Turistika, výlet, Bílá Opava, trasa, Praděd, Karlova Studánka, CHKO Jeseníky, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stezka údolím Bílé Opavy se chystá na sezonu výměnou schodů či lávky. O prázdninách zažívá nápor výletníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.