Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Celníci chytli u Skrbeně Bulhara, jak v dodávce převáží patnáct Syřanů. U soudu dostal za převaděčství pokutu

Pokutu několik desítek tisíc korun za převaděčství dostal u olomouckého soudu Bulhar, kterého minulý týden u Skrbeně na Olomoucku přistihli celníci, jak v dodávce převáží patnáct mladých Syřanů. Rozsudek padl ve zkráceném řízení během pouhých dvou dnů.

Vyšetřování okolo senátorky Jany Zwyrtek Hamplové z Mohelnice na Šumpersku kvůli šíření poplašné zprávy skončilo ve ztracenu. Právnička zveřejnila lži o šíření tuberkulózy a vojácích z Ukrajiny, policie však pro obvinění nenašla důkazy. Hamplová...

Dodávkové vozidlo Fiat, za jehož volantem seděl šedesátiletý muž bulharské státní příslušnosti, kontrolovala hlídka celní správy na dálnici D35 nedaleko Skrbeně na Olomoucku ve středu 31. května okolo třetí hodiny ranní. Při prohlídce objevili v nákladním prostoru patnáct mužů bez platných dokladů. Šlo o uprchlíky mířící pravděpodobně do Německa. Řidiče zadrželi policisté, nelegální migranti skončili v rukou cizinecké policie.

"Kriminalisté zjistili, že Bulhar měl ve středečních nočních hodinách na území Slovenska naložit do auta cizince bez platných cestovních pasů a bez oprávnění ke vstupu a pobytu na území České republiky s vědomím, že se jedná o nelegální běžence. S příslibem finančního zisku je měl přepravit na konkrétní přestupní místo v České republice, odkud měli namířeno patrně do své cílové destinace," popsala mluvčí policie Petra Vaňharová.

V dodávce cestovali mladí muži ze Sýrie, mezi nimiž byl i jeden nezletilý a mladistvý chlapec. Syřané měli potvrzením o setrvání na území Slovenska, policie proto uplatnila mezinárodní readmisní smlouvu. "Slovensko návrh obratem akceptovalo a Syřané skončili ještě v den svého zajištění opět na Slovensku," podotkla mluvčí.

Policie ve zkráceném přípravném řízení sdělila řidič podezření z přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, za který hrozí vězení, propadnutí majetku nebo pokuta. Hned o dva dny později, v pátek 2. června, Bulhar stanul před olomouckým soudem, od kterého odešel s pokutou ve výši několika desítek tisíc korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky převaděčství, uprchlíci, trest, pokuta, soud, zkrácené řízení, Bulhaři, Olomoucký kraj, Slovensko, policie, Fiat, Cizinecká policie, Česko, Německo, Sýrie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celníci chytli u Skrbeně Bulhara, jak v dodávce převáží patnáct Syřanů. U soudu dostal za převaděčství pokutu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.