Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rozhodnutí o novém stadionu v Olomouci se odkládá. Město chce pokročit s přípravou malé haly

, aktualizováno 5. června 2023, 14:18

Přibližně po hodině a půl diskuzí se olomoučtí zastupitelé shodli na odložení rozhodnutí o dalším postupu při přípravě stavby multifunkční haly určené především pro hokej. Představitelé opozice i koalice upozornili na nedostatečném projednání analýzy jednotlivých variant, které mohou problematický stav vyřešit. Na základě protinávrhu by se mělo město pustit intenzivněji do příprav stavby takzvané malé haly.

Olomouc coby krajské město dlouhodobě postrádá druhou ledovou plochu a potýká se také se zhoršujícím se stavebně-technickým stavem zimního stadionu v Hynaisově ulici. Situaci má řešit některá ze tří variant, na které se v uplynulých měsících zaměřila srovnávací analýza. První možností byla nákladná rekonstrukce zimního stadionu v Hynaisově ulici a výstavba malé haly ve finanční režii města. Další alternativou je stavba multifunkční haly na Velkomoravské ulici, kterou by zaplatil soukromý investor se závazkem města na třicetiletou finanční podporu, i v tomto případě by se stavěla jako doplněk malá hala. Třetí možností je pak vybudování zcela nového zimního stadionu na neurčených pozemcích, které město zatím ani nevlastní.

Která varianta haly by se vám pro Olomouc nejvíc líbila?

Celkem hlasovalo3988 čtenářů

Podle rozboru konzultantů ze společnosti BeePartner a zástupců Odboru strategie a řízení Magistrátu města Olomouce vychází z finančního hlediska nejlépe varianta stavby soukromé multifunkční haly v areálu Nová Velkomoravská. Tento závěr těsnou většinou odsouhlasila také Rada města Olomouce, kde se ale k variantě přiklonili pouze zástupci hnutí ANO. Na zastupitelstvu se mělo projednávat, která z variant se má dále rozpracovávat. K rozhodnutí v souladu s usnesením radních ale nedošlo. Po debatě včetně příspěvků investora Richarda Morávka či generálního manažera HC Olomouc Erika Fürsta předložil zastupitel za ANO Milan Feranec protinávrh, který se zaměřuje na přípravu a realizaci malé haly v Hynaisově ulici. Naopak rozhodnutí o další cestě pro rekonstrukci či stavbu zimního stadionu nebo multifunkční haly by se podle dnes schváleného postupu mělo odložit na některé z podzimních zastupitelstev. Do té doby by měly podle dalších návrhů probíhat další analýzy, informační schůzky, semináře či jednání s Olomouckým krajem.

Finanční výjadření jednotlivých variant podle srovnávací analýzy předložené vedení města Olomouce. Varianta 1 - oprava Plecharény a stavba malé haly, varianty 2a/2b - stavba haly Nová Velkomoravská, varianta 3 - stavba haly na neurčeném místě jako investice města. Zdroj: Magistrát města Olomouce, BeePartner

Olomouc do údržby či oprav stávajícího zimního stadionu investuje každý rok, platí také provozní náklady. Naopak při nabídce od soukromé developerské společnosti by neměla novou halu v majetku, ale po dobu 30 let by každý rok hradila příspěvek ve výši přibližně 37 milionů postupně navyšovaný podle inflace. S tou mimochodem finanční srovnávací analýza podle zástupce společnosti BeePartner počítá po celou dobu třicetiletého období na úrovni dvou procent. Před rozhodnutím zastupitelstva o odsunutí rozhodnutí do konce října potvrdil olomoucký podnikatel Morávek platnost nabídky až k tomuto termínu, poté už dle jeho slov nelze tyto podmínky aktuálně garantovat. „Naše nabídka není motivovaná ekonomicky, ale spíše nějakým patriotismem k městu. Víme, jak složitá je situace s vybudováním haly a jak dlouho se tato záležitost řeší. Každý ví, že takový projekt nemůže být sám ziskový. To bychom tam jinak postavili rezidenční a komernční objekty a neměli bychom takové starosti,“ řekl během rozpravy na zastupitelstvu Richard Morávek s tím, že apeluje na rychlé rozhodnutí, ať už se vedení města přikloní ke kterékoliv variantě.

Nejen zástupci opozice ale upozorňovali, že neměli dostatek času se s vypracovanou analýzou seznámit a případně podrobně probrat nejasnosti. „Nikdo se nás neptal ani s námi nekonzultoval zadání srovnávací studie. Nikdo se nás neptal na názor na budoucnost multifunkční arény v Olomouci. S materiálem, který má asi šestnáct příloh, jsme se setkali až čtrnáct dní před zastupitelstev. Souhlasím s tvrzením pana Morávka, že toto rozhodnutí by nemělo projít s odřenýma ušima,“ uvedl opoziční zastupitel a poslanec Martin Major (SPOLU).

Studie pracovala se dvěma podvariantami využití nové multifunkční haly, v obou případech se počítá také se stavbou malé haly na Hynaisově. V první možnosti by ve velké aréně působily také některé mládežnické týmy olomouckého hokeje, ve druhé by pak hala sloužila běžně pouze dospělému mužstvu a dalším událostem podle dohody investora a města. Malá hala by podle Zdeňka Bogoče ze strategického odboru magistrátu vyšla přibližně na 160 až 180 milionů korun a počítá se s ní jak ve variantě opravy Plecharény, tak také při výstavbě multifunkčního objektu na Nové Velkomoravské.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HC Olomouc, Redstone Real Estate

Štítky Zimní stadion, stavba, vizualizace, Nová Velkomoravská, Plecharéna, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhodnutí o novém stadionu v Olomouci se odkládá. Město chce pokročit s přípravou malé haly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.