Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Sezóna samosběru zahájena. Zájem o jahody i jejich ceny zůstávají stejné, shodují se zemědělci

Se začátkem června zpřístupňují jahodáři v Olomouckém kraji své plantáže veřejnosti formou oblíbených samosběrů. Zájem sběračů sladkých červených plodů zůstává stejný jako v předchozích letech. Zemědělci se zatím shodují na kvalitní úrodě.

Jahodárna Olomouc

Jahodárna Olomouc ve Slavoníně očekává oproti minulým rokům silnější úrodu. „Měli jsme teplou zimu, takže máme hodně květových výhonů s plody,“ vysvětlil v úvodu Jan Dostál. Jahodárna prodává nasbírané červené plody formou samosběru v hodnotě 75 korun za kilogram.

Zájem samosběračů se podle jahodáře drží na podobných číslech jako v předchozích letech. „Chodí sem rodiny s dětmi. Myslím si, že lidi táhne záruka čerstvosti a původu jahod,“ zmínil zemědělec. Sezóna by měla trvat tři až čtyři týdny. „Záleží, co nám dovolí počasí,“ navázal Dostál. Podobně jako další jahodové plantáže totiž vyčkává na déšť, který by plody zalil.

Jahody Olomouc - Skrbeň

V obci Skrbeň zahájí sběračskou sezónu v pátek 9. června. „Letos máme celkem deset hektarů jahod, přičemž máme v plánu otevřít pro samosběr sedm,“ přiblížila situaci Denisa Navrátilová. Délku sezóny odhadují stejně jako v ostatních případech kolem tří až čtyř týdnů. Pro sběrače je cena za kilogram jahod stejná jako ve Slavoníně, tedy 75 korun za kilogram.

V olomoucké zoo se narodilo pět vzácných kozorožců. V přírodě jich zůstává posledních pět stovek

V olomoucké zoologické zahradě se narodilo pět mláďat vzácných a impozantních kozorožců kavkazských. Ve volné přírodě jich zůstává posledních pět stovek. Olomoucká zahrada chová kozorožce od roku 1987 a patří mezi největší chovatele nejen v...

Farma Měšťánek

Farma Měšťánek v Bochoři na Přerovsku zatím hodnotí úrodu jahod kladně. „Nechci nic zakřiknout, ale zatím je úroda dobrá,“ objasnil situaci Jiří Měšťánek. Samosběr začal již tuto středu, přičemž kapacity jsou podle farmáře zatím vyčerpané. Podobně jako ve Slavoníně má Měšťánek obavy ze sucha. „Přestože tady minulý týden velice pršelo a my měli v poli kaluže, tak je voda dávno pryč,“ vysvětlil farmář.

Zájem o jahody, které si zákazník sám nasbírá, je podle Měšťánka podobný jako v předchozích letech. „Jezdí k nám jak stálí, tak noví zákazníci, kteří si chtějí samosběr u nás vyzkoušet. Řekl bych, že zájem je přibližně stejný,“ rozvedl farmář.

Samosběr na bochořské farmě je otevřený tři dny v týdnu vždy od šesti hodin až do vysbírání.. Za kilogram nasbíraných jahod zaplatí zákazníci 65 korun. Podobně jako v předchozích případech očekává Měšťánek tři až čtyři týdny dlouhou sezónu.

Jahodárna Prostějov

Taktéž v prostějovské jahodárně zůstává zájem ze strany veřejnosti stejný jako v minulých letech. „Zatím to vypadá, že by úroda měla být velice slušná,“ zhodnotil začátek sezóny Ondřej Dostál, přestože na celkové zhodnocení vyčkává až na konec sezóny. Jahody, které si zájemci na prostějovských plantážích nasbírají, si mohou odvézt za 75 korun za kilogram.

V Prostějově přitom očekávají nejdelší sezónu. „Máme tu nejrannější i pozdní druhy jahod, které postupně dozrávají. Záleží hlavně na tom, jaké bude počasí, jestli bude pršet,“ doplnil Dostál. Konec sezóny očekává až kolem 20. až 25. července.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky jahody, samosběr, Olomoucký kraj, sucho, zemědělství, sběr jahod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezóna samosběru zahájena. Zájem o jahody i jejich ceny zůstávají stejné, shodují se zemědělci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.