Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Leopard, koně i jelení trofeje. Libavá láká na prezentaci německého tanku i lesnictví a myslivosti

Jednu z prvních příležitostí prohlédnout si novou součást výzbroje české armády – německý tank Leopard 2A4 budou mít v sobotu zájemci z řad veřejnosti na akci Armáda, lesnictví a myslivost ve vojenském újezdu Libavá. Oblast se výjimečně zpřístupní návštěvníkům, bohatý program proběhne v areálu zaniklé obce Heřmánky u Potštátu na Přerovsku.

Akce Armáda, lesnictví a myslivost návštěvníkům nabídne výstavu nejlepších trofejí, soutěž tažných koní při slalomu se zapřaženou kládou či při formanské jízdě, ale i přehlídku chovatelů jagdteriérů i barvářů. Připravena je i ukázka vojenské techniky včetně tanku Leopard 2A4.

První z těchto strojů převzala Armáda ČR od Spolkové republiky Německo jako kompenzaci za techniku vyslanou na Ukrajinu loni v prosinci. Celkem by měla obdržet Česká republika čtrnáct těchto strojů a také vyprošťovací vozidlo Bpz3 Büffel. Tank, přezdívaný českými vojáky „Leoš“, si budou moct lidé prohlédnout v sobotu v areálu Heřmánky.

„Každoroční přehlídka na Heřmánkách ve vojenském újezdu Libavá je naprosto unikátní akcí pro veřejnost, protože prezentuje téměř vše, co se v největším moravském výcvikovém prostoru děje – od výcviku, přes lesnictví až po myslivost. Děkujeme 7. mechanizované brigádě, že pro letošek dodala takovou specialitu, jako je právě tank Leopard,“ řekl Jan Sotona, mluvčí Vojenských lesů a statků ČR (VLS).

Další Leopardi v Přáslavicích. Z Německa dorazily k Olomouci dva tanky za vojenskou pomoc Ukrajině

Další dva tanky typu Leopard 2A4 jsou nově k dispozici českým vojákům v kasárnách v 73. tankového praporu v Přáslavicích u Olomouce. Těžká bojová technika z Německa je součástí kompenzací, které západní soused věnuje České republice za vojenský...

Přehlídku pořádají VLS s armádou a Vojenským opravárenským podnikem z Nového Jičína. Do areálu by měli návštěvníci přijet podle vyznačené trasy od Potštátu, program začíná od 8 hodin. Kromě tanku Leopard 2A4 a další vojenské techniky bude podle pořadatelů akce velkým lákadlem tradičně chovatelská přehlídka. „Honitba Libavá, která se na ploše stejnojmenného výcvikového prostoru rozkládá, je totiž domovinou nejkvalitnější volně žijící tuzemské populace jelena evropského, a proto se vojenskému újezdu také přezdívá Království jelenů," přiblížil mluvčí Vojenských lesů a statků Sotona.

Na návštěvníky tak čeká přehlídka a výstava trofejí zvěře ulovené v honitbách VLS v lipnické oblasti v myslivecké sezoně 2022/2023 a také přehlídka jeleních shozů z honitby Libavá z letošní jarní sezony.

Závod míru připraví cyklistům čtyřdenní test v Jeseníkách. Motoristy mohou přibrzdit uzavírky

Silná mezinárodní konkurence mimořádně talentovaných cyklistů poměří tento týden síly na Závodě míru 2023 v náročných stoupáních Jeseníků. Z pelotonu tuzemského podniku se tradičně rekrutují hvězdy pro nejslavnější světové akce jako Tour de...

Na své si přijdou i milovníci koní; tato zvířata jsou totiž podle pořadatelů akce i v době moderní techniky stále nenahraditelnými pomocníky lesníků především v těžko přístupném terénu. „U Vojenských lesů se v poslední době navíc stala symbolem nového lesnického přístupu v rámci přechodu na přírodě blízké hospodaření, které se mimo jiné zaměřuje na šetrnou práci v lesích, která nepoškozuje spodní patro vegetace,“ doplnil Sotona. Tažní koně se v Heřmánkách představí na přehlídce i v kombinované soutěži - při slalomu se zapřaženou kládou, formanské jízdě, kde kočí musí prokázat svou zručnost při ovládání koní na suchu i ve vodě, a také v těžkém tahu, kde závodníci prezentují sílu koní i jejich sehranost v zápřahu, protože disciplíny se účastní koně v páru.

V programu je například i výstava Moravskoslezského klubu chovatelů jagdteriérů. Lidé si budou moci během akce vyzkoušet také svou mušku při střelbě s brokovnicí na laserové střelnici, pro nejmenší návštěvníky bude připraven soutěžní program v režii lesních pedagogů z Oderských vrchů. Čeká na ně stezka s úkoly a informacemi o lese, lesnictví, přírodě, ale také z oboru včelařství a zemědělství.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ministerstvo obrany ČR

Štítky Tank, Leopard, technika, vojáci, armáda, Přáslavice, Vojenské lesy a statky, myslivost, lesnictví, akce, výlet, víkend, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Leopard, koně i jelení trofeje. Libavá láká na prezentaci německého tanku i lesnictví a myslivosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.