Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Další Leopardi v Přáslavicích. Z Německa dorazily k Olomouci dva tanky za vojenskou pomoc Ukrajině

Další dva tanky typu Leopard 2A4 jsou nově k dispozici českým vojákům v kasárnách v 73. tankového praporu v Přáslavicích u Olomouce. Těžká bojová technika z Německa je součástí kompenzací, které západní soused věnuje České republice za vojenský materiál odeslaný na Ukrajinu.

Česká armáda má od Spolkové republiky Německo dostat dohromady čtrnáct tanků Leopard 2A4 a také jedno vyprošťovací vozidlo Bpz3 Büffel. V současnosti mohou vojáci v Přáslavicích zdokonalovat své dovednosti s využitím celkem tří německých leopardů. První obrněnec tohoto typu dorazil na Moravu už na konci loňského roku. „První tank už před měsícem prošel vojskovými zkouškami, tudíž nasazení nových kusů do výcviku nic nebrání,“ uvedla mluvčí Ministerstva obrany ČR Simona Cigánková.

Tanky Leopard znamenají podle ministerstva výrazné posílení kompatibility v rámci NATO. Tuto techniku používá mimo jiné i například polská či maďarská armáda.

„Jak vojáci rádi a zcela pravdivě říkají: bez těžké brigády není armády. Proto mám těžkou brigádu od začátku mezi svými prioritami. Podpis smlouvy na pásová bojová vozidla pěchoty CV90 se blíží a spolu s dalšími kusy tanků Leopard jde o jasný posun směrem k armádě vybavené moderní západní technikou a ne zastaralým šrotem ruské provenience,“ uvedla v tiskové zprávě ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Zbývajících jedenáct bojových tanků by do Přáslavic mělo dorazit do konce letošního roku. „Vyprošťovací vozidlo, které je namontováno na vylepšeném podvozku Leopard 2, bude připraveno do poloviny roku 2024,“ specifikovala mluvčí Cigánková.

Ukrajinští vojáci na Libavé trénují boj i pomoc zraněným. Instruktoři vyzdvihují jejich houževnatost a odhodlání

Ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá u Olomouce získávají bojové zkušenosti a dovednosti další stovky ukrajinských vojáků. Instruktoři z české armády se věnují už třetí skupině, která se připravuje na střetnutí s ruskými jednotkami.

Hodnota německé kompenzace pro Českou republiku za pomoc Ukrajině se blíží čtyřem miliardám korun. Kromě čtrnácti tanků a jednoho vyprošťovacího vozidla má být součástí dodávky i počáteční balík náhradních dílů, munice a tříletá servisní podpora ze strany dodavatele, jež zahrnuje právě i výcvik českých vojáků.

Z České republiky na Ukrajinu směřovaly například tanky T-72, bojová vozidla pěchoty a další vojenská technika. Tržní cena výcviku a materiálu, který poskytl Ukrajině přímo český stát se za první rok konfliktu s Ruskem podle Úřadu vlády ČR pohyboval zhruba na úrovni 10 miliard korun. Až trojnásobně vyšší byla pak hodnota nově vyrobené či zmodernizované techniky a materiálu, který produkovaly české firmy obranného průmyslu na základě příslušných zakázek a licencí.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Armáda České republiky

Štítky Tank, Leopard, technika, vojáci, armáda, výcvik, Libavá, tank Leopard, Přáslavice, Armáda ČR, německý tank, Ukrajina, pomoc, podpora, konflikt, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Dohnal

České tankové vojsko je posledních 20 let akorát parodie na tankovou armádu. 27 kusů nemastné neslavné T72M4CZ z nichž polovina je na špalkách by neochránilo ani Sv. Kopeček u Olomouce, pokud by k němu z Přáslavic vojáci vůbec dojeli. 14ks Leopardů je fajn, ale pokud vím, zatím jsou k dispozici slovem "tři" tanky. A co dál? Chtělo by to konečně se obout do nákupů. Myslím, že Poláci mají tanků teď mraky, takže by nemuselo být špatné u nich vyjednat nákup několika desítech Leopardů 2A5, když mají jihokorejské K2 a americké Abramsy, než čekat dalších 10 let než dostaneme nové A7.

Středa, 10. května 2023, 16:27Odpovědět

Další Leopardi v Přáslavicích. Z Německa dorazily k Olomouci dva tanky za vojenskou pomoc Ukrajině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.