Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

V Zoo Olomouc se narodilo mládě daňka mezopotámského. Druh je na pokraji vyhynutí

V olomoucké zoologické zahradě slaví nový zvířecí přírůstek. Narodilo se mládě vzácného daňka mezopotámského. Těch na celém světě žije podle odhadů necelá tisícovka. V zoologických zahradách se daří jejich počty zvyšovat.

V olomoucké zoo se narodilo pět vzácných kozorožců. V přírodě jich zůstává posledních pět stovek

V olomoucké zoologické zahradě se narodilo pět mláďat vzácných a impozantních kozorožců kavkazských. Ve volné přírodě jich zůstává posledních pět stovek. Olomoucká zahrada chová kozorožce od roku 1987 a patří mezi největší chovatele nejen v...

Olomoucká zoo se stala místem narození vzácného daňka mezopotámského. „Velkého mláděte samičího pohlaví si opravdu moc vážíme,“ okomentovala přírůstek v tiskové zprávě zooložka Jitka Vokurková. Ve volné přírodě přitom žije podle odhadů kolem 700 jedinců. Dalších zhruba 250 chovají zoologické zahrady.

Původní útočiště měl daněk na Blízkém východě. Tam ale čelil vyhynutí, zejména kvůli ztrátě prostředí a konkurenci domácích zvířat. „Díky záchrannému programu realizovanému evropskými zoologickými zahradami od padesátých let 20. století jeho počty úspěšně rostou,“ uvedla mluvčí zoo Iveta Gronská. Doplnila, že bez zoologických zahrad by s největší pravděpodobností druh vyhynul. V Olomoucké zoo se dosud narodili tři jedinci.

„V porovnání s daňkem evropským, kterému se lodyha paroží rozšiřuje až v horní části, daněk mezopotámský má rozšíření už od růže,“ vysvětlila v závěru mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky daněk mezopotámský, vyhynutí, Zoo Olomouc, zoologická zahrada, zoo, daněk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Zoo Olomouc se narodilo mládě daňka mezopotámského. Druh je na pokraji vyhynutí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.