Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Středa 22. května 2024  |  Svátek má Emil
Bez reklam

Včelám v olomoucké Fakultní nemocnici začali s opylováním pomáhat také čmeláci

Včelám ve čtyřicetihektarovém areálu Fakultní nemocnice Olomouc začali s opylování od nynějška pomáhat také čmeláci. Přebývají ve dvou čmelínech a hned se pustili do práce. Včely se do areálu nemocnice vydávají už od roku 2019 z pevnosti Tafelberg.

Závěrečná fáze demolice Franze Josefa omezí průjezd mezi budovami ve FN Olomouc

Od pondělního odpoledne se na zhruba tři dny přesunou bourací bagry k demolici posledního zbývající části pavilonu B Fakultní nemocnice Olomouc. V okolí prací na budově přezdívané Franz Josef bude uzavřený krátký úsek silnice, pohybovat se touto...

"Hlavní prioritou je pro nás samozřejmě poskytování nejlepší zdravotní péče pacientům, ale nezapomínáme ani na podporu biodiverzitu a trvalou udržitelnost životního prostředí, propagaci zdravého životního stylu a respektu k tradičním hodnotám. Jsem přesvědčený, že zdravé a příjemné prostředí, v němž se pohybujeme, souvisí se zdravím a vnitřní vyrovnaností nás všech," uvedl ředitel FN Olomouc Roman Havlík, který s instalací čmelínů v areálu nemocnice přišel.

Podle informací odborných webů žilo na počátku minulého století na světě několik set druhů čmeláků, u nás téměř 30 druhů. V posledních desetiletích však některé druhy vymřely a jiné jsou vážně ohroženy. V některých zemích se úbytek pohybuje od 60 do neuvěřitelných 90 procent.

Fakultní nemocnice tak chce přispět k ochraně tohoto kdysi rozšířeného hmyzu a také využít jeho jedinečných schopností. "V době všeobecného poklesu počtu včel v přírodě jsou čmeláci skoro poslední alternativou pro opylení a dobrou úrodu. Sice nám neposkytují benefity jako včelky, ale podle odborníků jsou dokonce ještě pilnější. U některých plodin dokonce až padesátkrát," připomněl ředitel.

Současně se dvěma čmelíny rozmístili pracovníci nemocnice v areálu také nové lavičky. "Náš areál se v posledních měsících změnil v jedno velké staveniště, ale tam, kde nám to provoz umožňuje a je to vhodné, se snažíme vytvářet zázemí i pro relaxaci," podotkl Havlík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky čmelák, čmelín, včely, nemocnice, Fakultní nemocnice Olomouc, Roman Havlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Včelám v olomoucké Fakultní nemocnici začali s opylováním pomáhat také čmeláci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.