Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

VIDEO: Muž jezdí po Prostějově na kole a zpívá si pro radost. Většinou vzbuzuje úsměvy

V Prostějově na něho narazil snad už každý. Jiří Servus jezdí po městě a nejbližším okolí na kole a hlasitě si u toho zpívá. Většinou vzbuzuje úsměvy a lidé se za ním otáčejí. Nejčastěji má v repertoáru písničky Karla Gotta, a tak má přezdívku Goťák.

"Zpívám si z lásky k hudbě a k životu. Muzika je u mě na prvním místě, člověku dodá náladu. Být na čerstvém vzduchu a zazpívat si u toho, to je nejlepší, co můžete udělat," vypráví Jiří Servus z Prostějova, kterého vůbec není těžké v ulicích města potkat. 

Když projíždí okolo, lidé se zastavují, otáčejí hlavy, usmívají se. Občas také kroutí hlavami nebo klepou si na čelo. Jen zřídka se však Goťák setkává s nadávkami nebo urážkami. "Všichni mě už zdraví, znají mě, ale to víte, tisíc lidí, tisíc názorů. Většinou jsou ovšem lidé rádi, že mě vidí. Zastaví se, usmějí se," popisuje. 

Hudbu měl rád odjakživa, miluje především písně Karla Gotta, které také nejčastěji na kole zpívá. Tady je důvod jeho přezdívky. "Mám rád taneční muziku, kantilény, melodické písničky o lásce a o přírodě, ale hlavně Karla Gotta, ten byl jediný," svěřuje se zpěvák, který v roce 1999 dokonce účinkoval v televizním pořadu Carusošou.

Jiří Servus pochází ze Smržic na Prostějovsku a Prostějov obdařuje svým zpěvem zhruba posledních čtrnáct let, co se sem přistěhoval. Dnes už je v důchodu, ale celý život pracoval na dráze a také jezdil na kole.

(NE)OBYČEJNÍ: Miroslav Čejka z Brodku u Přerova se o místní unikátní hvězdárnu stará už téměř půlstoletí

Už téměř půlstoletí se Miroslav Čejka z Brodku u Přerova stará o místní unikátní hvězdárnu, kterou téměř na koleně vybudoval. I dnes se osmdesátiletý nadšenec podílí na její údržbě a ochotně do tajemství a krás vesmíru zasvěcuje všechny, kteří o...

"A jezdím pořád, bez kola nedám ani ránu. Když jsme byl mladší, pod sto kilometrů denně jsme nešel," tvrdí. Nejdelší trasu absolvoval v rámci cyklistické akce Smržická šlapka na Praděd, jinak má projetou celou střední a jižní Moravu, ale na výjezdy zavítal například také směrem na Moravskou Třebovou. 

"Pracoval jsem u drah, přepravu kola jsem měl zdarma, takže jsme vždycky se synem nasedli na vlak a zpátky jeli na kole. Nikdy jsem nepotřeboval auto. Po městě jezdím všude na kole a dříve jsem byl zvyklý vyjet za každého počasí do práce. Když jsem měl službu a musel jsem se třeba v noci dostat na nádraží, musel jsem jet na kole," vysvětluje cyklista a zpěvák zároveň, který od patnácti let také hraje na kytaru. 

A že by se styděl zpívat na veřejnosti? "Zpívání mě staví na nohy. Stáří se už trochu podepisuje, takže nejlepší je projet se na kole a zazpívat se. A když je to na sluníčku, to miluju," směje se Goťák.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky cyklista, zpěv, zpěvák, Goťák, muzika, kolo, Prostějov, Karel Gott

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Muž jezdí po Prostějově na kole a zpívá si pro radost. Většinou vzbuzuje úsměvy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.