Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Chemické postřiky v nejcennějších částech Jeseníků dostaly stopku. Proti výjimce protestovali ochránci přírody

Jedovaté biocidy vyžívaly při likvidaci kůrovcové kalamity v Jeseníkách zdejší těžaři. Proti použití chemických postřiků v nejcennějších partiích hor však od počátku protestovali ochránci přírody. Výjimky pro první zóny nyní konečně dostaly stopku.

"Podařilo se zastavit používání jedů ve formě chemických postřiků v nejcennější části jesenické přírody. V aktuálním kole správních řízení Správa CHKO vyslyšela naše připomínky a neudělila výjimky pro požití biocidů na území 1. zóny CHKO a dále na území rezervací Praděd, Šerák-Keprník a Břidličná. Jedná se o historický milník v ochraně přírody Jeseníků, použití jedů v nejcennější přírodě bylo hazardem s mnoha riziky," oznámil Ondřej Bačík ze Společnosti přátel Jeseníků.

O zastavení výjimek ochránci přírody usilovali od roku 2018. Po prvním úspěšném zrušení dvou výjimek se v roce 2019 podařilo zastavit aplikaci chemie také na území Národní přírodní rezervace Rejvíz a po ostré veřejné diskusi se používání biocidů od roku 2021 výrazně zpřísnilo. "Nyní konečně učinila Správa CHKO zásadní rozhodnutí a výjimky pro použití jedů v nejcennější přírodě zcela zakázala, za což jí patří poděkování," podotkl Bačík.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, pod kterou správa patří, použití biocidů vysvětluje masivní kůrovcovou kalamitou v minulých letech. "V době, kdy se vydávala předchozí rozhodnutí, kůrovcová gradace na území CHKO Jeseníky vrcholila. Nešlo odhadnout, kam se bude tehdy bezprecedentní kůrovcová situace ubírat, a tak agentura za velice přísných podmínek umožnila provádět asanaci kůrovcového dříví biocidy i na části území s nejvyšším statutem ochran," potvrdila mluvčí agentury Karolína Šůlová.

VIDEO: Vlk, rys a orel mezi motorovými pilami a harvestory nepřežijí, apelují ochránci na správu Jeseníků

Ochránci přírody, kteří nedávno přišli s důkazy, že se v Jeseníkách usadily jeden až dva vlčí páry, vyzvali správu chráněné oblasti, aby se o ochranu nejen těchto přísně chráněných divokých šelem více zasadila. Hory podle nich devastují přílišné...

Podle ní šlo o jednu z možností, jak kalamitu utlumit. Aktuálně platné výjimky reagují na současný stav kůrovce, v průběhu posledních let došlo k významnému útlumu. "Proto agentura již neshledala důvody výjimku pro použití biocidů v nejcennějších partiích CHKO Jeseníky opětovně udělit," vysvětlila mluvčí.  

Tento postup však ekologické organizace kritizují. V praxi se podle nich většinou používá chemický přípravek s názvem Vaztak s účinnou látkou alfa-cypermethrin. "Tato látka je velmi toxická i v malých koncentracích obzvláště ve vodním a podmáčeném prostředí," varují ochránci přírody.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Společnost přátel Jeseníků

Štítky výjimky, postřiky, jed, zákaz, ochrana přírody, Jeseníky, příroda, chráněná krajinná oblast, CHKO Jeseníky, Praděd, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chemické postřiky v nejcennějších částech Jeseníků dostaly stopku. Proti výjimce protestovali ochránci přírody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.