Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: Muzeum sekyrek v Konici je v Guinnessově knize rekordů. K vidění je tisícovka exponátů

Unikátní sbírku sekyrek zapsanou v Guinnessově knize rekordů nabízí zámek v Konici na Prostějovsku. Na výstavě je k vidění přes tisícovku exponátů, lidé zde najdou všechny druhy sekyrek a před zámkem rovněž největší sekyrku a největší pilu na světě.

"V současné době máme na zámku více jak tisíc sekyrek. Máme všechny druhy a například také sekeromlaty nebo kamenné sekyrky, zapůjčené z muzea, z různých druhů kamenů," láká sběratel a správce sbírky Pavel Šín z Konice.

K vidění jsou tesařské sekyrky, širočiny, pobíječky, hlavatky, teslice, osekávačky a mlynářské, bednářské, kolářské, kamenické, hasičské, ale i pekařské, řeznické nebo cukrářské sekyrky. Mezi nejstarší exponáty patří pěstní klín z doby kamenné či sekeromlat z doby bronzové, unikátní je i keltská sekyrka nebo bronzová sekyrka stará až čtyři tisíce let.

"Ležela zakonzervovaná ve vrstvě jílu. Je o něco mladší, než sekyrky přímo z doby bronzové. Ty totiž neměly oko, kterým se zřejmě provlékala kůže na upevnění k toporu. Její stáří odhadujeme na dobu asi dva tisíce let před naším letopočtem," popisuje sběratel. Sekyrka se našla u Ludéřova na Olomoucku.

TIP NA VÝLET: Rozhledna na Bukovém kopci na Šumpersku nabízí nádherné výhledy do všech světových stran

Dnes se vydáme nedaleko Šumperka na rozhlednu Bukovka, která leží na Bukovém kopci ve výšce 624 metrů nad mořem a nabízí nádherné výhledy do všech světových stran. Auto musíme nechat na parkovišti u zámku Velké Losiny, které je v sezóně zpoplatněno.

Například bronzové sekyrky uměli naši předci podle něho vyrobit v nepředstavitelné kvalitě. "Když se zachoval přesný poměr cínu a mědi, sekerky měly vynikající tvrdost a dal se s nimi sekat i kámen," vysvětlil Šín, sekyrka má dodneška poměrně zachovalé ostří. U Ludéřova ji náhodou našel podporovatel konické sbírky Marek Haviger z nedalekých Kladek a muzeu ji věnoval.

Před zámkem pak stojí největší sekera svého druhu na světě zapsaná v Guinnessově knize rekordů a největší dřevorubecká pila na podélné řezání v České republice, která na svůj zápis do světové knihy čeká. "Do Londýna jsme již žádost podali, ale zatím neodpovídají," podotkl Pavel Šín.

Výstava sekyrek je v Konici otevřená přes léto každý den od 9 do 16 hodin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky Konice, Guinnessova kniha rekordů, sbírka, sekyrka, exponát, zámek, muzeum, okres Prostějov, pila, Česko, Londýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: Muzeum sekyrek v Konici je v Guinnessově knize rekordů. K vidění je tisícovka exponátů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.