Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Prostějov hledá provozovatele Senior taxi, počítá s růstem nákladů

Dotovanou individuální přepravu starších občanů chce i v dalších letech zajistit prostějovská radnice. Vedení města schválilo vyhlášení veřejné zakázky a nyní bude hledat firmu, která bude Senior taxi v dalších třech letech provozovat. Náklady pro prostějovský rozpočet se za toto období mají blížit čtyřem milionů korun, senioři dosud platili za jednu jízdu dvacet korun.

Podobně jako další města v regionu také Prostějov nabízí svým občanům ve věku od 65 let zvýhodněnou dopravu na území města dotovanou taxislužbou. Podle statistik z let 2021 a 2022 najezdily taxíky se seniory okolo 2600 kilometrů měsíčně, průměrně se jednalo o takřka tisícovku jízd.

Přerov i Prostějov pořídí preventivní měřiče rychlosti. Radary zaevidují i hustotu dopravy

Zklidnění dopravy a vyšší bezpečnost by měly v okolí přerovských základních a středních škol přinést informativní radary. Sedm zařízení na měření rychlosti bude také zaznamenávat data o dopravní situaci v dotyčné oblasti. Obdobný krok ke...

„Jde o velmi oblíbenou službu, kterou bychom chtěli pro seniory zachovat a provozovat dál,“ řekl prostějovský primátor František Jura (ANO) s tím, že předpokládaná hodnota nové zakázky na provozování Senior taxi od září 2023 je 3 868 000 Kč na období dalších tří let.

Měsíční úhrada tak vychází na více než sto tisíc korun, dosud Prostějov ze své kasy vyčleňoval 75 tisíc měsíčně. Po markantním růstu cen pohonných hmot muselo ale město navyšovat platby o dalších 44 tisíc za některé měsíce roku 2022. Výsledná cena na další roky bude ale známá až po skončení tendru a uzavření smlouvy s dodavatelskou firmou.

Službu město Prostějov poskytuje seniorům již od roku 2015, starší občané tak ve všední dny mohou jezdit od 6:30 do 14:30 například do zdravotnických zařízení, na poštu, na úřady, hřbitovy či do zařízení sociálních služeb. „Dosud hradí senior dvacet korun za jednu jízdu, byť náklady pro město Prostějov výrazně stouply. Pochopitelně uvidíme, kdo se nám do výběrového řízení přihlásí a jaké budou faktické náklady na tuto službu. Nicméně senior taxi chceme zachovat a rozhodně nechceme zatěžovat seniory víc, než je to nutné,“ dodala náměstkyně primátora Marcela Župková (ANO).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prostějov

Štítky Doprava, město, senior taxi, rozpočet, Prostějov, zdražování, jízdné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov hledá provozovatele Senior taxi, počítá s růstem nákladů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.