Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Přerov i Prostějov pořídí preventivní měřiče rychlosti. Radary zaevidují i hustotu dopravy

Zklidnění dopravy a vyšší bezpečnost by měly v okolí přerovských základních a středních škol přinést informativní radary. Sedm zařízení na měření rychlosti bude také zaznamenávat data o dopravní situaci v dotyčné oblasti. Obdobný krok ke zpomalení motoristů plánuje také prostějovská radnice.

Přerovská investice do informativních bezpečnostních radarů bude činit 1,4 milionu korun, město na ni zřejmě získá dotace.

„Půjde o sedm přehledových radarů. Umístěny budou u základních nebo středních škol. Přechody pro chodce tak budou lépe chráněny. Nepůjde o radary, prostřednictvím kterých se vybírají pokuty. Tyto přehledové radary řidiče upozorní na to, že jedou rychle, a zobrazí se jejich registrační značka. Většina řidičů vždy trochu znejistí a zpomalí. Věřím, že to pomůže bezpečnosti," řekl náměstek primátora Tomáš Navrátil (ANO).

Turbookružní křižovatka usnadní cestu z Předmostí do Přerova. Stavět se má příští rok

Značnou část dopravy odvedla z největší přerovské místní části Předmostí před dvěma lety otevřená estakáda, v exponovaných časech se ale místní stále potýkají s problémy při průjezdu jednou z hlavních křižovatek. Komplikace má odstranit takzvaná...

Podle náměstka Vladimíra Lichnovského (ANO) by se měly radary osazovat v ulicích města od srpna do prosince letošního roku. „Radary budou osazeny na sedmi místech, z toho dva jsou v místní části - v Předmostí a v Henčlově. Máme možnost, na ně získat velmi výraznou dotační podporu až do výše 85 procent. Podáváme žádost o dotaci do Státního fondu dopravní infrastruktury. Náklady na jedno zařízení vyjdou zhruba na 200 tisíc korun," řekl Lichnovský.

Radary budou střežit rychlost řidičů u ZŠ Za mlýnem, ZŠ Svisle, u autobusových zastávek v ulici Dvořákova, u ZŠ Želatovská, ZŠ J. A. Komenského v místní části Předmostí a také u přechodu v místní části Henčlov. „Přehledové radary budou monitorovat také průjezdnost vozidel, vybaveny budou sčítačem. Přehled tak budeme mít o tom, jaký typ dopravy tudy projíždí. To je samozřejmě dobré pro plánování dalších dopravních akcí," doplnil náměstek Navrátil.

Mají na vás při řízení vliv informativní měřiče rychlosti?

Celkem hlasovalo41 čtenářů

Kromě těchto informativních radarů střeží rychlost na území Přerova také tři stacionární radary. V Přerově fungují od podzimu 2018, umístěny jsou v místních částech Kozlovice a Lýsky, třetí zařízení je před Lověšicemi. Přestupky registrují úředníci magistrátu, kteří řidiče za překročení rychlosti pokutují. Jen za první rok provozu zaznamenali téměř 29 tisíc případů překročení povolené rychlosti, na pokutách tehdy město vybralo téměř 16,7 milionu.

Šest nových informativní měřičů rychlosti čeká instalace také v ulicích Prostějova, kde budou rovněž plnit primárně funkci zpomalení dopravy. „Vzhled ukazatele je koncipován ve spolupráci s dopravními psychology a specialisty z oblasti dopravního výzkumu tak, aby vizuální efekt na zklidnění řidiče byl co nejvýraznější a jeho působení bylo co nejdelší v denních i nočních hodinách. Měřiče dokáží i vyhodnocovat statické údaje dopravy v obou směrech jízdy,“ uvedl mluvčí Městské policie Prostějov Petr Zapletal.

Aktuálně navrhovaná místa pro umístění přehledových radarů v Prostějově, schválená Dopravním inspektorátem Policie ČR
B. Šmerala – naproti domu č. 11 na sloupu veřejného osvětlení (VO) ve směru k ul. Jungmanova.
Domamyslická – v křižovatce s ul. V Loučkách, na sloupu VO u domu V Loučkách č. 1 ve směru na Seloutky.
Josefa Lady – sloup VO, cca 50 metrů před přechodem pro chodce na ul. Polišenského ve směru k zimnímu
tadionu.                                                                                       
Kostelecká – sloup VO na příjezdu do města, před křižovatkou s ulicí Za Velodromem.
Kostelecká – sloup VO naproti domu č. 20 v úrovni autobusových zastávek ve směru příjezdu do města.
Vrahovická – místo současného umístění cca 20 metrů za mostem přes říčku Romži, ve směru k ZŠ Majakovského.
Žešov – sloup městského rozhlasu za mostem.
Hacarova -  uprostřed ulice, v blízkosti autobusové zastávky.
Zdroj: Městská policie Prostějov

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městská policie Olomouc

Štítky Doprava, měření rychlosti, radar, informační radar, přehledový radar, bezpečnost, BESIP, Přerov, Prostějov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov i Prostějov pořídí preventivní měřiče rychlosti. Radary zaevidují i hustotu dopravy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.