Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Povodí Moravy vyhlásilo tendr na úpravu řeky na jihu Olomouce. Náklady odhaduje na 300 milionů

Do fáze hledání zhotovitelské firmy vstupuje IV. A etapa budování protipovodňových opatření v Olomouci. Po výběru dodavatele prací by se měla přeměna řeky Moravy v jižní části města rozběhnout letos na podzim. V závěru minulého roku ustoupila tomuto záměru zahrádkářská kolonie na Nových Sadech.

Více než kilometr řeky Moravy na Nových Sadech se má proměnit vytvořením přírodě blízkých protipovodňových opatření. Povodí Moravy za úpravy zaplatí 300 milionů korun, část by měla pokrýt dotace a také příspěvek z městského rozpočtu. Investice má podle zástupců státního podniku zvýšit ochranu majetku zejména pro přibližně dva tisíce obyvatel městských částí Nový Svět a Nemilany.

„Projekt zahrnuje revitalizaci pravého břehu řeky Moravy u čistírny odpadních vod, rekonstrukci stávající pravobřežní odsazené ochranné hráze a napojení levobřežního odstaveného ramene, u kterého vznikne nová tůň,“ popsal na webu Povodní Moravy generální ředitel Václav Gargulák.

Riziková lokalita z vyklizené zahrádkářské osady. Olomouc řeší potíže před stavbou u řeky Moravy

V závěru minulého roku skončily pachtovní neboli nájemní smlouvy uživatelům zahrádek v kolonii u řeky Moravy na Nových Sadech a olomoucký areál se uzavřel. Místo, kde má vzniknout další část protipovodňových opatření na ochranu krajského města,...

V okolí Moravy na Nových Sadech mnoho let fungovala zahrádkářská kolonie, město ale kvůli přestavbě vypovědělo zahrádkářům nájemní smlouvy a oblast osiřela. Navzdory námitkám a odvoláním odpůrců má podle mluvčí Povodí Moravy Jany Kučerové záměr již pravomocné stavební povolení. Na konci května zažádala organizace o dotaci z Operačního programu životní prostředí a nyní vyhlásila výběrové zřízení na zhotovitele stavby.

„Předpokládáme, že zhotovitele vysoutěžíme do konce září a do stejné doby získáme i příslib dotace od poskytovatele. Pokud se vše odehraje bez komplikací, tak realizace protipovodňových opatření začne letos na podzim pracemi vázanými na období vegetačního klidu,“ komentoval Gargulák.

„Řešení projektu IV. A etapy se opírá zejména o přírodě blízké principy jako je například posílení rozlivu do nivy, vytvoření kapacitního koryta s přírodě blízkou kynetou nebo znovunapojení odstaveného ramene,“ doplnila mluvčí Kučerová.

Třicet let po ničivé povodni by se měla začít stavět hráz kolem Troubek. Záměr má řadu úskalí

Protipovodňová ochrana Troubek na Přerovsku by se měla začít stavět v roce 2027. Ke společnému postupu při vybudování opatření kolem obce, kterou tragicky zasáhly povodně v roce 1997, se zavázali podpisem memoranda představitelé obce, Olomouckého...

Právě napojení takzvaného Mrtvého ramene oceňuje také Petr Loyka, vedoucí Odboru životního prostředí olomouckého magistrátu. „Jedná se podle mě o klíčový ekologický prvek, protože přesně to je revitalizace říčního systému. Po provedené revitalizaci již Mrtvé rameno nebude mrtvé, naopak zde počítám s výraznou přirozenou reprodukcí těch ryb, které pro ni nemají podmínky v hlavním toku, protože ryby nedělíme jen dle prostředí, ve kterém žijí, ale i dle reprodukčních skupin podle podkladu k výtěru, kam kladou jikry,“ vysvětluje Loyka.

Dokončení IV. A etapy se předpokládá v roce 2026, současně probíhá i příprava fáze IV. B. Ta by měla řešit levý břeh Moravy na Nových Sadech a zahrnuje například vybudování zemního valu u Nového Světa či takzvaného inundačního mostu pod železnicí. Kvůli složité majetkoprávní přípravě se uskutečnění této akce plánuje v období mezi lety 2024 až 2028.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Folta

Štítky Morava, řeka, protipovodňová opatření, Olomouc, zahrádky, zahrádkářská kolonie, kolonie Morava, Povodí Moravy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodí Moravy vyhlásilo tendr na úpravu řeky na jihu Olomouce. Náklady odhaduje na 300 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.