Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Třicet let po ničivé povodni by se měla začít stavět hráz kolem Troubek. Záměr má řadu úskalí

Protipovodňová ochrana Troubek na Přerovsku by se měla začít stavět v roce 2027. Ke společnému postupu při vybudování opatření kolem obce, kterou tragicky zasáhly povodně v roce 1997, se zavázali podpisem memoranda představitelé obce, Olomouckého kraje i Povodí Moravy. Dalším krokem bude hledání odborné firmy, která přesně navrhne úpravy a technologie pro komplikované území na soutoku řeky Moravy a Bečvy.

V červenci 1997 zasáhly povodně ničivým způsobem obec Troubky nedaleko Tovačova, při katastrofě zemřelo devět lidí a k zemi padlo buď vlivem vody nebo při následné nevyhnutelné demolici přes tři sta domů.

V Troubkách to byla apokalypsa. Nevěděl jsem, kde začít, vzpomíná na povodně fotoreportér Galgonek

Ještě dlouhé týdny a měsíce po katastrofálních povodních v červenci 1997 měli lidé plné ruce práce s odklízením ničivého působení rozvodněných řek. Svědectví přímo z nejpostiženějších míst přinášel před pětadvaceti lety také bývalý fotoreportér...

Třicet let po pohromě by se mělo rozběhnout budování protipovodňových opatření kolem dvoutisícového sídla. Ke společnému postupu a účasti na financování nákladné akce se zavázali podpisem memoranda před zraky novinářů zástupci Olomouckého kraj, Povodí Moravy i obce Troubky. Starosta Martin Frgal u této příležitosti připomněl tragické události roku 97 i vzepětí místních obyvatel. „Troubky postupně zvelebily do krásné podoby. Život se nezastavil. Postihla nás další povodeň v roce 2010, která nebyla tak katastrofální, ale zasáhla školu či sportovní zařízení,“ podotkl starosta. Na obecním úřadě se nyní podle něj pracuje na řešení majetkoprávních náležitostí, které jsou základním předpokladem pro vybudování rozsáhlých protipovodňových opatření.

Výkup pozemků ale není jedinou složitou věcí, která se pojí s obranou obce před řáděním živlů. „Ochrana Troubek je navržena jako takzvané prstencové ohrázování. Celková délka liniových opatření je okolo šesti kilometrů,“ upozornil Tomáš Bělaška, investiční ředitel Povodí Moravy.

Olomoucká náplavka se otevře se stánky i kulturou. Podnikatelé se mohou stále hlásit

Jako prostor pro pořádání kulturních akcí se poprvé představí nová náplavka u řeky Moravy nedaleko centra Olomouce. Slavnostní otevření a pojmenování veřejného prostranství, které je ovšem primárně vodohospodářským dílem, se uskuteční v sobotu...

K rozsahu akce se navíc přidávají i další komplikace, se kterými si bude muset projektant poradit. Hledání odborníků pro projektovou přípravu a inženýrskogeologický průzkum bude součástí tendru na zakázku s odhadovanou hodnotou 16 milionů korun. Samotná výstavba by podle předpokladů zapojených institucí měla vyjít až na 600 milionů.

„Obec leží ve složitém území, je ohrožena velkou vodou poměrně značně. Jsou tam také komplikované hydrogeologické poměry, nachází se tam štěrkové podloží. Ohrázováním se změní poměry, při povodni by mohla být obec zatopena spodní vodou ze studní. Proto bude vybudována soustava protivztlakových studní,“ vysvětlil další úskalí ředitel Bělaška.

Právě obava z problémů se spodní vodou je jedním z aspektů, které jsou určitou překážkou při snaze vykoupit potřebné pozemky. „Podle parcelních čísel je potřeba vyřešit přibližně 250 pozemků. Zabýváme se i o smlouvami o smlouvách budoucích kupních. Procentuálně jsme na 56 procentech vyřešených pozemků. Problémem je v některých případech obava z podzemních vod, že ochrana nebude fungovat. Mimo povodně chceme také mít vodu ve studních a lidé se bojí, že by opatření mohlo tok spodních vod zablokovat,“ vysvětluje starosta Frgal.

Pro nádrž Skalička se zkoumá technické řešení. Se stavbou by se mohlo začít v roce 2031

Řadu let projednávaná protipovodňová nádrž Skalička na Hranicku vstoupila do fáze předprojektové přípravy. Odborníci vypracují technickou studii, která bude podkladem pro proces posouzení vlivu na životní prostředí neboli EIA a také samotný...

S ochranou Troubek souvisí celá koncepce protipovodňové ochrany Pobečví, jejíž klíčovou součástí má být boční suchý poldr Skalička. Rozlehlé dílo je po letech debat nad vhodnou formou a možnými potížemi v přípravě. V budoucnu má podle generálního ředitele Povodí Moravy Václav Garguláka distribuovat povodňovou vlnu na úroveň padesátileté vody, na kterou jsou navržená protipovodňová opatření v oblastech jednotlivých sídel v okolí Bečvy. „Troubky se staly nešťastným symbolem povodní v roce 1997. Naléhavě jsme si uvědomili, že potřebujeme učinit protipovodňová opatření. Nelze je učinit ze dne na den, je potřeba postupovat systematicky. Dnes jsem viděl protipovodňová opatření v Hranicích, Přerově či v Olomouci. Je potřeba pokračovat v tomto úsilí. Musíme hodně udělat i pro obec Troubky,“ podotkl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Protipovodňová opatření, investice, stavba, memorandum, povodně Troubky, hráz Troubky, Bečva, Morava, Povodí Moravy, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třicet let po ničivé povodni by se měla začít stavět hráz kolem Troubek. Záměr má řadu úskalí  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.