Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

FOTOGALERIE: Prázdninové omlazení. Fasáda olomouckého divadla prochází opravou

V průběhu letních prázdnin prochází další fází oprav budova Moravského divadla Olomouc v centru hanácké metropole. Stavba z roku 1830 je od začátku července za lešením, hlavním bodem letošní rekonstrukce je oprava fasády.

Proměna fasády olomouckého divadla za 2,2 milionu korun musí respektovat i parametry dané polohou budovy v historickém jádru města. „Aktuálně provádíme místní šetření a prohlídku fasády. Poškozené omítky budou odstraněny a po řádné přípravě podkladu budou nahrazeny novými. Po částečné demontáži klempířských prvků budou vysekány drážky pro elektroinstalaci venkovního osvětlení. Po odstranění původního nátěru fasády bude, dle průzkumu původní barevnosti, proveden fasádní nátěr určený Národním památkovým ústavem,“ přiblížil postup jednatel zhotovitelské firmy HSH Stav Zdeněk Suchý. Letošní práce jsou součástí komplexu oprav, které jsou zaměřené zejména na revitalizaci svrchního pláště budovy.

 

Kamenné prvky na jedné z nejstarších divadelních budov obnoví odborná restaurátorská firma. „Těchto prvků je na fasádě poměrně hodně. Jedná se zejména o ostění oken a maskarony a další prvky, které vystupují z fasády. Právě skloubení stavebních prací a činnosti restaurátora, který má oprávnění od ministerstva kultury, je oříškem této akce,“ zmínila Vlasta Kauerová, vedoucí Odboru památkové péče olomouckého magistrátu. „Jsem ráda, že se nám podařilo vysoutěžit dva subjekty, které spolu dokáží komunikovat a spolupracovat. Věřím, že termín, který je jasně daný začátkem nové sezony, se podaří dodržet,“ dodala Kauerová.

Oprava fasády se netýká pouze vizuální stránky, má také funkční význam, aby se zabránilo rozšiřování problematických míst. „Průzkum odhalil, že dochází ke prasklinám. Jsme přesvědčeni, že to nejsou statické poruchy. Půjde spíše o drobné výplně trhlin,“ podotkla vedoucí odboru památkové péče.

Mimo fasádu se v divadle zaměří také na zvýšení protipožární bezpečnosti v podobě opravy požárních vrata na boční jeviště. Údržbou procházejí světlíky nad atriem v zázemí budovy a podhled pod krejčovnami. „Dále se bude opravovat osvětlení bočního jeviště, forbína a tahy a budou se řešit drobné údržby. Celková předpokládaná hodnota těchto oprav je okolo 1,15 milionů korun,“ doplnila mluvčí Moravského divadla Olomouc Pavlína Dočkalová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Kultura, divadlo, Moravské divadlo Olomouc, investice, rekonstrukce, fasáda divadlo, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Prázdninové omlazení. Fasáda olomouckého divadla prochází opravou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.