Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Olomouc mezi světovou elitou. Článek o holocaustu vyšel v prestižním sborníku Národní akademie věd USA

Článek autorů z Moravské vysoké školy Olomouc a pražského CERGE-EI o významu sociálních vazeb pro přežití holokaustu vydal prestižní americký vědecký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences. Sborník Národní akademie věd USA patří spolu s časopisy Science a Nature mezi nejvíce vědecky ceněné multidisciplinární časopisy na světě.

Vědci pomocí statistiky zkoumali, co pomáhalo přežít holocaust. Studie vznikala na vysoké škole v Olomouci

Je možné využít statistické modely pro výklad historických událostí, například pro jednu z největších tragédií lidských dějin, holocaust. V unikátní studii se o to pokusili vědci z Moravské vysoké školy v Olomouci a dalších institucí. Zjistili,...

Článek Matěje Bělína, Tomáše Jelínka a Štěpána Jurajdy v nejnovějším vydání vědeckého časopisu PNAS ukazuje, že šance židovských vězňů na přežití ve vyhlazovacím táboře Osvětim-Březinka souvisely se sociálními vazbami, které si vězni vytvořili v transportu. 

Autoři článku s názvem Pre-Existing social ties among Auschwitz Prisoners support Holocaust survival probádali příběhy 30 tisíc židovských vězňů, kteří do nacistického vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau dorazili v transportech z koncentračního tábora Terezín. Sledovali, zda přátelství mezi vězni v transportu ovlivnila šanci na přežití, a ukázali, že nástup do Auschwitzu s větší skupinou potenciálních přátel významně posiloval šanci na přežití.

"Publikaci naší studie vnímám jako ocenění našeho inovativního přístupu při práci s historickými daty, ale i morálního poselství závěrů výzkumu, že lidské partnerství i v těch nejtěžších podmínkách přispívalo k přežití," reagoval jeden z autorů Tomáš Jelínek z Moravské vysoké školy Olomouc. 

PNAS byl založen v roce 1914 jako oficiální časopis americké Národní akademie věd a dnes je jedním z největších a nejcitovanějších multidisciplinárních časopisů, který používají výzkumníci po celém světě a ve kterém je publikováno více než tři tisíce vědeckých článků ročně. Editory PNAS jsou členové Národní akademie věd, z nichž je téměř 500 laureáty Nobelovy ceny.

Podle Jelínka je otištění výzkumu, který podpořila Grantová agentura ČR, dobrou zprávou pro domácí badatele, že je možné zaujmout světové vědce, pokud se vsadí na mezioborovou spolupráci.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hanácký Jeruzalém

Štítky Olomouc, Národní akademie věd Spojených států amerických, časopis, PNAS, holokaust, Tomáš Jelínek, CERGE-EI, Moravská vysoká škola Olomouc, Science, Akademie věd České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc mezi světovou elitou. Článek o holocaustu vyšel v prestižním sborníku Národní akademie věd USA  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.