Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: V Čechách pod Kosířem se sejdou řemeslníci a umělci na tradičním Josefkolu

Tradiční Josefkol, na který se sjíždí tisíce návštěvníků, o víkendu opět ovládne zámecký park v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Po oba dva dny se na něm představí řemeslníci, umělci, chybět nebudou kulturní program, projížďky v kočárech nebo dílničky pro děti.

Mánesův obraz se vrátil do Čech pod Kosířem, má pozoruhodný příběh. Skříňka je dodnes k vidění na zámku

Pozoruhodný příběh se skrývá za obrazem Josefa Mánesa s názvem Podobizna dětí hraběte A. A. Silva-Taroucy. Zrestaurované dílo se nyní vrátilo na zámek do Čech pod Kosířem na Prostějovsku, kde malíř často pobýval. Obraz zde v roce 1867 vznikl,...

Josefkol 2023 s uskuteční ve dnech 22. a 23. července, hlavním organizátorem je Václav Obr z Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem, který se záchraně historických kočárů věnuje již třicet let.

"Spatříte tu nejtěžší práci statných kovářů, zpracování listových plátů, hamrování těžkým kladivem, uvidíte ty nejkrásnější tvary dřeva, elegantní karoserie kočárů, kterým se žádné auto nevyrovná. Pocítíte, jaká lehkost a měkkost je v krásných látkách s čalouněním, kterými se kočáry potahují. Je málo tkalců a čalouníků, kteří  v dnešní době umí toto řemeslo. Jako hvězdy pak svítí kočárové lampy, Česká republika má už jen jednoho posledního lampaře," láká na celou akci Obr.

Josefkol podle něho spojuje mistry devatenácti řemesel, na programu je také vystoupení v kostýmech a uniformách doprovázených scénickou hudbou v kouzelném prostředí zámeckého parku. Chybět nebudou soutěže a dílničky pro děti, sokolnické představení, projížďky v kočárech nebo vystoupení cimbálové muziky.

Podrobný program je na webu celé akce.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Josefkol, historické kočáry

Štítky Josefkol, řemeslo, Čechy pod Kosířem, okres Prostějov, zámecký park, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: V Čechách pod Kosířem se sejdou řemeslníci a umělci na tradičním Josefkolu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.