Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Šumperk oprášil participativní rozpočet. Lidé mohou hlasovat o projektech celkem do milionu korun

Obyvatelé Šumperka mohou opět rozhodnout o využití peněz z městského rozpočtu. Radnice obnovila takzvaný participativní rozpočet s názvem Tvoříme Šumperk, na který vyčlenila milion korun. Lidé takto rozhodovali již v roce 2019.

V Olomouckém kraji mají participativní rozpočty například obyvatelé Hranic, Jeseníku i Prostějova. Od loňska o rozdělení peněz hlasují i obyvatelé Přerova.

Náměty na využití jednoho milionu korun pro jednotlivé projekty mohou obyvatelé Šumperka posílat do 15. září. "Během října všechny návrhy posoudíme, zda jsou proveditelné a zda splňují stanovená pravidla. V listopadu bude veřejnost hlasovat a rozhodne, které návrhy jsou nejlepší," uvedl místostarosta Šumperka Karel Hošek (Šumperáci). Zdůraznil, že částka na jeden projekt by neměla přesáhnout 300 tisíc korun, město plánuje uskutečnit tři a více návrhů až do vyčerpání milionu korun.

Participativní rozpočet si letos nanečisto vyzkoušeli žáci šumperských základních škol. "Pro každou jsme vyčlenili 20 tisíc korun. Nápady školních parlamentů nás mile překvapily. Mezi návrhy na využití peněz byl například zahradní nábytek, hodiny nebo zrcadla do tříd, koše na tříděný odpad či vysazení lípy," uvedla místostarostka Eva Kostecká (Šumperáci), pod kterou spadá školství.

Přerov chystá další ročník participativního rozpočtu. Nyní bude pořizovat mobilní letní kino

Po loňském premiérovém ročníku participativního rozpočtu připravuje vedení přerovské radnice i letos pokračování tohoto nástroje. Lidé budou moci posílat své návrhy na vylepšení města za maximální náklady půl milionu korun od května. Přerov se...

Návrhy do prvního ročníku Tvoříme Šumperk mohou lidé podávat prostřednictvím elektronického formuláře na stránkách projektu do poloviny září. Do konce října zástupci radnice jednotlivé návrhy posoudí a poté o nich budou moci obyvatelé od 1. listopadu do 5 prosince hlasovat. Vítězné návrhy chce město uskutečnit v příštím roce. Uskutečněny mohou být pouze ty projekty, které jsou veřejně přístupné a využitelné všemi občany města.

Ve městech Olomouckého kraje, kde byl participativní rozpočet zaveden v minulých letech, se podařila řada projektů navrhovaných obyvateli města uvést v život. V Šumperku před čtyřmi lety takto vznikl divadelní parčík na volné ploše u zdejšího divadla v Komenského ulici. V Hranicích bylo z těchto peněz vybudováno hřiště na plážový volejbal na Plovárně. V Jeseníku si lidé už prosadili například pořízení laviček do letního divadla ve Smetanových sadech, v Prostějově zase naposledy zvítězilo vybudování discgolfové hřiště v Kolářových sadech. V Přerově město na přání obyvatel pořídilo mobilní kino, poprvé začne promítat od srpna.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Šumperk

Štítky Šumperk, rozpočet, participativní, projekt, peníze, Olomoucký kraj, Přerov, Prostějov, Jeseník, Hranice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumperk oprášil participativní rozpočet. Lidé mohou hlasovat o projektech celkem do milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.