Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Šumperk ve svých bytech nájem nezdraží. Reaguje i na potíže obyvatel s náklady na energie

Vysoké nedoplatky na energiích za minulý rok eviduje šumperská radnice v městských bytech. S ohledem na rostoucí finanční zátěž nechce vedení města v následujícím období zvyšovat nájemné ve svých bytových jednotkách a ve více než čtyřech stovkách nemovitostí jej ponechá na stávající úrovni. Naopak jiná okresní města regionu už ke zvýšení ceny přikročila.

Šumperští radní schválili usnesení, podle kterého se nájemné v první polovině roku 2024 nebude měnit. „V současnosti vlastní město 272 obecních bytů a 137 bytů ve dvou domech zvláštního určení v Temenické ulici a v domech s pečovatelskou službou Alžběta, Markéta a Tereza v ulicích Temenické, Bohdíkovské a Gagarinově,“ shrnula mluvčí šumperské radnice Soňa Singerová.

Podle místostarostky Evy Kostecké (Šumperáci) má na rozhodnutí nezvyšovat nájemné vliv také vysoká míra inflace a nárůst cen energií. Většina nájemců musela za rok 2022 řešit po vyúčtování spotřeby vysoké nedoplatky. „Vzhledem k tomu, že většina nájemců bytů v majetku města jsou senioři a osoby s nižšími příjmy, kteří měli problém hradit své závazky se skokovým nárůstem energií, rozhodli jsme se ponechat výši měsíčního nájemného, stanoveného na metr čtvereční podlahové plochy bytu, pro první polovinu roku 2024 beze změny,“ doplnila v tiskové zprávě místostarostka Kostecká, která má v gesci majetkoprávní záležitosti.

Inovace pro čistější vodu. Speciální kontejner má vylepšit čističku v Moravském Berouně

I s pomocí pokročilých oxidačních procesů se nově čistí odpadní vody v Moravském Berouně. Specializovaná firma testuje ve městě na Olomoucku novou technologii, která odstraňuje z vody zbytky léčiv či některých pesticidů. Aktuálně používané metody...

Nájemníci v takřka třech stovkách obecních bytů platí v současnosti padesát šest korun za metr čtvereční. „V domech s pečovatelskou službou a domech zvláštního určení, které jsou určeny pro seniory a zdravotně hendikepované osoby, je sazba nájemného za podlahovou plochu nižší,“ přiblížila Barbora Banková z oddělení správy domovního majetku šumperské radnice. Podotkla, že naposledy došlo k úpravě nájemného v letech 2019 a 2020, zvýšení se tehdy týkalo pouze obecních bytů.

V souladu s obecným trendem zdražování upravila ceny nájemného v obecních bytech už v první polovině tohoto roku přerovská radnice. Městské byty jsou v Přerově roztříděny do pěti kategorií - sociální, dostupné, speciální, startovací a „tržní“. Od února se ve všech kategoriích bytů zvedla cena za pronájem metru čtverečního o přibližně šest až deset korun. Výše nájemného se upravuje navíc také podle výše inflace, v hodnotě vyhlášené Českým statistickým úřadem. Ta se na jaře pohybovala okolo 15 procent. Přerov vlastní přes 1400 bytů, část z nich je už ale zastaralá a neobyvatelná, cílem je investice do jejich obnovy a nabídnutí jednotek občanům.

Ještě výraznější změna u nájemních smluv je na programu od příštího roku v Prostějově. „Zvýšeny budou všechny nájmy o 20 procent s výjimkou bytů nad 100 metrů čtverečních,“ uvedli představitelé města s tím, že tato úprava má ročně do prostějovského rozpočtu přinést přibližně 7,5 milionu korun navíc.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Šumperk

Štítky Byty, bydlení, nájem, ceny, zdražování, městský byt, Šumperk, Přerov, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumperk ve svých bytech nájem nezdraží. Reaguje i na potíže obyvatel s náklady na energie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.