Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Inovace pro čistější vodu. Speciální kontejner má vylepšit čističku v Moravském Berouně

I s pomocí pokročilých oxidačních procesů se nově čistí odpadní vody v Moravském Berouně. Specializovaná firma testuje ve městě na Olomoucku novou technologii, která odstraňuje z vody zbytky léčiv či některých pesticidů. Aktuálně používané metody si s těmito látkami nedokážou poradit.

Projekt využití technologie testované v Moravském Berouně má za cíl snížit nejméně o 90 procent množství farmak ve vyčištěné vodě a potvrdit vhodnost použité technologie pro její zavedení v dalších menších městech a obcích.

Olomoucká dotřiďovací odpadová linka začíná proces EIA. Má fungovat pro širší region

Čtyřicet až padesát tisíc tun odpadu ročně by mělo projít přes plánovanou dotřiďovací linku nového Odpadového centra v Olomouci. Záměr výstavby haly s potřebnou technologií nechávají olomoucké technické služby posoudit z hlediska vlivu na životní...

Odborníci v areálu čistírny odpadních vod v Moravském Berouně instalovali speciální kontejner, kterým v testovacím provozu prochází voda vypouštěná z čistící technologie. Zařízení v kontejneru pomocí pokročilých oxidačních procesů odstraňuje z vody zbytky pesticidů a léčiv. Tato technologie podle ředitele a majitele společnosti Lifetech Jiřího Dřímala využívá fyzikálních principů a nevyžaduje přidávání chemických látek. „Současně se nejedná o filtrační nebo separační membránový proces, a není proto potřeba řešit jakýkoli další koncentrovaný odpad,“ uvedl.

Hlavním zdrojem farmak v odpadních vodách jsou podle Dřímala lidé. Z odpadních vod se tyto chemické látky dostávají do ekosystému a je jimi kontaminována podzemní a pitná voda. Do životního prostředí farmaceutika pronikají také průsakem skládek, z chovu hospodářských zvířat, včelařství nebo z pěstování ovoce a zeleniny.

Češi každý rok podle Dřímala zkonzumují tuny léků. „Pouze léků na cholesterol a krevní tlak obsahujících fibráty se spotřebuje více než deset tun. Další tuny farmak představují nesteroidní protizánětlivá léčiva, jako je například ibuprofen, diklofenak, aspirin nebo acylpyrin. Estrogenní hormony se nevyskytují pouze v hormonální antikoncepci, ale třeba také v kosmetice nebo pracích prášcích a hojně jsou využívány i při chovu hospodářských zvířat. A nakonec je tu velká skupina antidepresiv a sedativ,“ podotkl Dřímal.

Při průchodu standardními biologickými čistírnami odpadních vod se farmaka téměř nezmění, a proto se s vyčištěnou vodou vrací zpět do přírody. „Stále častěji se hovoří o potenciální nebezpečnosti takzvaných mikropolutantů pro ekosystémy. Naše technologie dokáže převážnou část těchto farmak z vody odstranit,“ dodal ředitel Dřímal.

Společnost Lifetech dodává technologie nejen pro čistírny odpadních vod, úpravu pitné vody či pro akvakultury, ale také pro čištění bazénových vod na principu UV záření a ozonu. První úpravnu pitné vody nainstalovala v roce 1999.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lifetech

Štítky Zdraví, voda, čistírna odpadních vod, inovace, technologie, léky, léčiva, Moravský Beroun, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inovace pro čistější vodu. Speciální kontejner má vylepšit čističku v Moravském Berouně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.