Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

FOTOGALERIE: Plná náměstí v Uničově i Prostějově fandila cyklistice. První etapu ovládl Froomův parťák

Po třech hodinách a čtyřiceti osmi minutách na trati dospurtoval v Uničově pro vítězství v první etapě Czech Tour Izraelec Itamar Einhorn. Týmový kolega hvězdného Chrise Frooma byl na cílové rovince v Uničově nejrychlejší a radoval se z výhry. Největší pozornost fanoušků ale stále přitahoval čtyřnásobný vítěz Tour de France.

První etapa letošního ročníku nejprestižnějšího českého etapového závodu měřila 165 kilometrů a začínala v Prostějově půl hodiny po poledni. Už před oficiálním startem se fanoušci cyklistiky mohli setkat s Chrisem Froomem, britským jezdcem týmu Israel Premier Tech s obdivuhodným závodnickým životopisem. Na kontě má čtyři vítězství v celkovém pořadí Tour de France, dvě na španělské Vueltě a v době své skvělé výkonnosti přidal i triumf na Giro d’Italia. Osmatřicetiletý závodník rozdával autogramy na helmy, dresy, knihy i kola.

Z náměstí T. G. Masaryka vyrazil peloton k Plumlovu a dále přes Protivanov, Boskovice, Konici, Bouzov a Mohelnici až k cílovému Uničovu. „Peloton dnes hned od startu čelil mnoha pokusům o únik, ale uspěl až nástup tří jezdců po zhruba dvaceti kilometrech, mezi nimiž byl také Čech Matěj Zahálka. I když skupina měla v jednu chvíli náskok více než dvě minuty, ani tento atak však neměl nárok na úspěch. Hlavní skupinu se nepodařilo v průběhu celé etapy roztrhat nikomu na delší dobu a rozhodovalo se tak v centru Uničova v rychlém spurtu,“ popsal průběh prvního závodního dne Alexandr Kliment z organizačního týmu Czech Tour.

V cílové rovince se radoval Izraelec Itamar Einhorn, kterému finiš rozjel týmový kolega Rick Zabel. „První etapa byla docela těžká, hodně týmu nechtělo do sprintu, takže bylo hodně nástupů, na konci byli pak asi všichni unavení. Zhruba 500 metrů před cílem jsem byl vedle dvou soupeřů vepředu a do poslední zatáčky jsem vjel v plné rychlosti a povedlo se to. Mám radost,“ povídal vítěz v cíli.

Po první rovinatější etapě přijdou na řadu náročnější kopcovité zkoušky. Páteční etapa začíná o půl dvanácté oficiálním startem v Olomouci na Horním náměstí. Finišovat by se mělo okolo čtvrté odpoledne na Pustevnách.  

Horské výzvy a hvězdný Froome. Czech Tour přinese napínavou cyklistiku nejen v Jeseníkách

Koncerty, slavnostní prezentace týmů, doprovodný program a pak to hlavní, napínavá sportovní podívaná. Etapový závod Czech Tour se po roce vrací na silnice Olomouckého kraje. Příznivci cyklistiky se mohou těšit na výkony elitních týmů i z...

Chris Froome má za sebou rekonvalescenci po velmi vážném zranění, v cíli prvního dne Czech Tour uznal, že etapa byla náročnější než čekal. „Ale pro náš tým dobrá, vyhráli jsme, byl to dobrý start Czech Tour,“ hodnotil. „Rozhodně to nebyla jen sprinterská etapa, rozhodně to nebyl snadný den. Samý pokus o únik, také docela kopce nahoru dolů. Je dobrý být součástí týmu, který dnes vyhrál. Máme pár kluků, kteří budou bojovat o celkové vítězství. Uděláme pro to jako tým všechno,“ přislíbil na webu Czech Tour.

I organizátory trochu překvapil nárůst počtu fanoušků kolem trati, na startu i v cílovém Uničově, kde se lidé shromáždili kolem zázemí týmu Israel Premier Tech a čekali na svého oblíbence. Když měl Froome ujít zhruba dvacet metrů od svého týmu k novinářům na rozhovory, nevyhnul se focení či podepisování. „Jsem trochu překvapený, že mám i tolik fanoušků v České republice. Je to skvělé a docela si to užívám,“ dodal s úsměvem slavný cyklista.
 

1. etapa Czech Tour 2023 (Uničov - Prostějov, 165 km)
1. Einhorn (Izr./Israel-Premier Tech) 3:48:15, 2. Fretin (Belg./Flanders-Baloise), 3. Lamperti (USA/Trinity Racing), 4. Koch (Něm./Bora-hansgrohe), 5. Fredheim (Nor./Uno-X), 6. Lonardi (It./Eolo-Kometa), ...9. Neuman (ČR/Elkov-Kasper), 15. Petruš (ČR/ATT Investmens), 28. Boroš (ČR/Elkov-Kasper) všichni stejný čas.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Sport, cyklistika, závod, Czech Tour, Prostějov, Uničov, Chris Froome, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Plná náměstí v Uničově i Prostějově fandila cyklistice. První etapu ovládl Froomův parťák  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.