Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Dobrovolníci v Jeseníkách oplotili přes dvě stovky stromků, aby je neokousali jeleni nebo srnci

Více než dvě stovky mladých jedlí, jeřábů a javorů oplotila v Jeseníkách desítka dobrovolníků, aby dřeviny ochránila před přemnoženými jeleny a srnci, kteří stromky okusují. Týdenní dobrovolnický pobyt zorganizovalo Hnutí Duha ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR a Správou CHKO Jeseníky.

Skupina dobrovolníků se zaměřila na oblast Skalního potoka, kde byly před několika lety vysázeny zejména mladé jedle. "Tato snaha lesníků o pestřejší druhovou skladbu se neobejde bez intenzivní individuální ochrany jednotlivě vtroušených dřevin. Dobrovolníci nám pomohli s výměnou poškozeného pletiva a kůlů, které poznamenal zub času. Aby snaha předchozích lesníků nepřišla vniveč, je důležité s ochranou jedlí, javorů a jeřábů vytrvat do jejich odrostu, pochopitelně v kombinaci se snižováním stavů spárkaté zvěře," uvedl lesní správce společnosti Biskupské lesy Jan Jurdič.

Podle lesníka Miroslava Haviry z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR byla drtivá většina jesenických lesů v minulosti druhově výrazně pozměněna. Původní smrkovo-bukovo-jedlové lesy s příměsí javorů či jilmů byly kvůli stoupající poptávce po dřevu nahrazeny stejnorodými smrkovými porosty. 

"Jenomže v souvislosti s aktuálně měnícím se klimatem jsou takové lesy pravděpodobně na konci své cesty, a jejich postupná přeměna na lesy listnaté či smíšené je proto zcela namístě. Nicméně změnu druhového složení významně komplikuje přemnožená spárkatá zvěř, která okusuje mladé stromky. Jedná se právě o jedle nebo javory, jejichž zdárné odrůstání je bez mechanické ochrany proti zvěři velice problematické až nemožné," upozornil.

Rozvoj cykloturistiky se v části Jeseníků zastavil. Arcibiskupské lesy stoply značení nových tras

Rozvoj cykloturistiky se v části Jeseníků úplně zastavil. Arcibiskupské lesy a statky Olomouc, kterým v nejvyšších moravskoslezských horách patří velká část porostů, stoply značení nových tras. Například na Zlatohorsku tak některé zajímavé stezky...

Dobrovolníci, kteří v Jeseníkách na akci Týdny pro krajinu pomáhali s oplocením mladých stromů, se zúčastnili také několika odborných přednášek o ochraně a hodnotách jesenické přírody. Pod vedením odborných pracovníků ze Správy CHKO Jeseníky poté absolvovali celodenní exkurzi v jedněch z nejcennějších partiích nejvyšších moravských hor. V letošním roce jsou další turnusy Týdnů pro krajinu naplánovány například v Národním parku Šumava, v Bílých Karpatech či na Pálavě.

V Olomouckém kraji v posledních letech padlo za oběť kůrovci, suchu a vichřicím několik stovek tisíc stromů. Obnova lesů zdevastovaných kůrovcem, ve kterých vznikly rozsáhlé holiny měnící ráz krajiny, potrvá mnoho let a bude stát desítky až stovky milionů korun. Kalamita nejvíce postihla lesy v Jeseníkách, severní části Olomoucka a ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Biskupské lesy

Štítky strom, výsadba, plot, srnec, jelen, Jeseníky, les, javor, Hnutí DUHA, Česko, Olomoucký kraj, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Skalní potok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci v Jeseníkách oplotili přes dvě stovky stromků, aby je neokousali jeleni nebo srnci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.