Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Rozvoj cykloturistiky se v části Jeseníků zastavil. Arcibiskupské lesy stoply značení nových tras

Rozvoj cykloturistiky se v části Jeseníků úplně zastavil. Arcibiskupské lesy a statky Olomouc, kterým v nejvyšších moravskoslezských horách patří velká část porostů, stoply značení nových tras. Například na Zlatohorsku tak některé zajímavé stezky okolo Žebračky zůstaly neoznačené.

Podle ředitele Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Tomáše Raka celá věc souvisí mimo jiné i s novým silničním zákonem a limitem jeden a půl metru pro předjíždění cyklistu, což je problém na místních a účelových komunikacích nebo na lesních a polních cestách.  

"Jak už to v životě bývá, bohužel se s vaničkou vylilo i dítě. Normální člověk, který má zdravý rozum, když vidí dvanáctitunovou soupravu se dřevem, tak zastaví a uhne, ale jsou i cykloturisté, kteří si myslí, že les je jenom jejich. Arcibiskupské lesy na svých pozemcích jakékoliv značení nových cyklotras zastavily, staví se k tomu negativně," sdělil Rak.

Pokud se budou problémy stupňovat, hrozí, že správci lesa zakážou vjezd cyklistům úplně. "Na Zlatohorsku jsme bojovali o některé zajímavé trasy kolem Žebračky, ale bohužel jsme je nemohli vyznačit. Na Žulovsku v Rychlebských horách a na severu Jeseníků mají Arcibiskupské lesy relativně hodně porostů, tam je aktuálně značení nových cyklotras zablokované," potvrdil šéf sdružení Rak.

Lesy ČR podle něho zatím značení nových cyklotras umožňují. "V případě, že se na nás zájemce o vyznačení cyklostezky obrátí, máme snahu najít oboustranně vhodné řešení," sdělil Přemysl Šrámek z Lesů ČR.

Na Červené hoře těžká technika rozjezdila vzácnou tundru. Ochránci přírody zuří

Na vrcholu Červené hory v Jeseníkách těžká technika rozjezdila zdejší vzácnou a chráněnou tundru. Těžaři vyřezávali nepůvodní borovici kleč, v zemi po nich ovšem zůstaly hluboké erozní rýhy. Celý případ již prověřovala inspekce životního...

Arcibiskupské lesy se brání tím, že na jejich pozemcích jsou stovky kilometrů cyklotras a turistických tras, na jejichž údržbu pravidelně přispívají například Klubu českých turistů.

"Drtivá většina lesů, přes které cyklotrasy i turistické trasy vedou, jsou hospodářské lesy sloužící především k hospodaření s obnovitelnými zdroji. Tvoří hlavní zdroj příjmu pro jejich vlastníky. Každé omezení hospodaření je vždy vstřícným krokem vlastníků lesů, kteří chtějí široké veřejnosti umožnit volně využívat les. Stávající hustota tras v lesích ve správě Arcibiskupských lesů a statků Olomouc je již hraniční a jakékoliv další rozšiřování by mělo za následek nejen výrazné omezení při lesním hospodaření, ale také narušení klidových zón pro živočichy, kteří se zde přirozeně vyskytují a míra návštěvnosti je pro jejich existenci limitní," vysvětluje mluvčí Arcibiskupských lesů a statků Olomouc Dagmar Obšilová.

Turistika přivádí do Jeseníků statisíce turistů a neustálé rozšiřování tras by podle ní znamenalo také ohrožení bezpečnosti návštěvníků. "Arcibiskupské lesy a statky Olomouc dlouhodobě podporují turistiku finančními příspěvky zájmovým organizacím nebo opravou turistických zastavení, studánek či odpočívadel. Našim cílem není blokovat rozvoj turistiky a cykloturistiky, ale naopak jej rozvíjet a usměrňovat ke spokojenosti všech stran," podotkla Obšilová.

Podle olomouckého magistrátu vzrůstá v kraji počet cyklistů. To by měly potvrzovat data z automatických sčítačů, kterých je na Olomoucku celkem deset. Investice do rozvoje cyklodopravy podporuje jak Evropská unie, tak nástroje Integrované...

Sdružení cestovního ruchu Jeseníky se i přesto na začátku letošních prázdnin podařilo na Staroměstku, Hanušovicku a v okolí Dolní Moravy vyznačit desítky kilometrů nových cyklotras. Jde o pokračování úspěšného projektu YEScyklo, který zahrnuje už 230 kilometrů tras na jedenácti okruzích.

"Jedná se o pátou etapu projektu, jehož cílem je pokrýt Jeseníky kvalitními cyklotrasami. Hejtmanství letos na rozšíření a zkvalitnění jesenických cyklotras uvolnilo téměř půl milionu korun," uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro regionální rozvoj Jan Šafařík (Spojenci).

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj

Štítky les, Jeseníky, cyklistická trasa, Olomouc, statek, Tomáš Rak, Silniční zákon, Jan Šafařík, Klub českých turistů, Lesy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozvoj cykloturistiky se v části Jeseníků zastavil. Arcibiskupské lesy stoply značení nových tras  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.