Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Síť potravinových bank čeká rozšíření. V Olomouckém kraji má pomoci tisícům lidí

V souladu s celorepublikovým záměrem na rozšíření dostupnosti pomoci z potravinových bank by se měla i v Olomouckém kraji rozvíjet tato forma podpory potřebných lidí. Od září se otevřou speciální výdejny v každém z okresních měst regionu, hejtmanství přispěje částkou tří milionů korun.

Česká federace potravinových bank ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí spustila v červnu projekt Výdejen potravinové pomoci. Jeho cílem je výrazné rozšíření současné sítě patnácti potravinových bank o 150 výdejních míst napříč Českou republikou. „Tyto výdejny budou periodicky poskytovat potravinovou pomoc v místech, kde byla složitě dostupná, nebo dalším osobám, které pomoc potřebují a nedokázali ji dosud čerpat. Výdejny budou fungovat buď jako mobilní výdejní místa, tedy takzvané pojízdné výdejny, nebo na statických místech ve větších městech, kde bude potravinová pomoc pravidelně vydávána potřebným,“ uvedla Vendula Seifertová z České federace potravinových bank.

Potravinové banky fungují v tuzemsku na principu redistribuce. „Znamená to, že lidé si pro jídlo nechodí přímo do potravinových bank, ale získávají jej od výdejních organizací, které s bankami spolupracují. V Olomouckém kraji jich je jednačtyřicet – řadí se mezi ně například Charita, Člověk v tísni nebo Armáda spásy,“ vysvětlila mluvčí hejtmanství Alena Minxová.

Olomoucký kraj zrušil zákazy kvůli hrozbě požárů. I dál nabádá k ohleduplnosti

Chladnější a deštivější počasí uplynulých dnů snížilo hrozbu ničivých ohňů, které se mohly snadno šířit vysušenou vegetací. Zástupci Olomouckého kraje tak po více než dvou týdnech přikročili ke zrušení nařízení, kterým v regionu vyhlásili období...

Rozšířená síť potravinové pomoci v Olomouckém kraji má podpořit základní potřeby u více než šesti tisíc osob. „Důvod, proč potřebujeme síť potravinových bank rozšířit, je ten, že organizacím nabízejícím potravinovou pomoc už nestačí sklady a trápí je i nedostatek personálu. Rozšíření výdejen potravinové pomoci do Prostějova, Přerova, Šumperka a Jeseníku distribuci potravin urychlí a zlepší,“ vysvětlil na webu kraje Ivo Slavotínek (KDU-ČSL), náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro sociální oblast.

Potravinové banky se snaží bojovat s plýtváním, získané přebytky či dary pak bezplatně poskytují charitativním a humanitárním organizacím, kde si mohou potravinové nebo hygienické balíčky vyzvednout osoby, které jsou ve složité sociální a finanční situaci. O nároku na čerpání potravinové pomoci rozhodují sociální pracovníci obcí a neziskových organizací, se kterými spolek Potravinová banka v Olomouckém kraji spolupracuje na zajišťování konkrétního distribučního místa. „Projekt je zaměřený na matky samoživitelky a rodiny s dětmi, dále na osoby v nouzi, seniory a podobně. Počet lidí, kteří využívají potravinové banky, roste a kraj na to chce reagovat,“ doplnil hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Potravinová banka - Olomoucký kraj

Štítky Charita, sbírka, potraviny, pomoc, podpora, potravinová banka, potravinová pomoc, výdejní místo, dotace, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Síť potravinových bank čeká rozšíření. V Olomouckém kraji má pomoci tisícům lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.