Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Olomoucký kraj zrušil zákazy kvůli hrozbě požárů. I dál nabádá k ohleduplnosti

Chladnější a deštivější počasí uplynulých dnů snížilo hrozbu ničivých ohňů, které se mohly snadno šířit vysušenou vegetací. Zástupci Olomouckého kraje tak po více než dvou týdnech přikročili ke zrušení nařízení, kterým v regionu vyhlásili období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů.

Hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN) vyhlásil takzvané období zvýšeného rizika vzniku požárů na základě doporučení ředitele Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje 12. července. „Vedlo k tomu dlouhé období bez srážek a vysoké teploty. Od té doby však v regionu několikrát pršelo a teploty se snížily, proto kraj vyhlášeného období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů zrušil,“ objasnila mluvčí Olomouckého kraje Alena Minxová.

Požáry polí a pak řádění bouřky. Vichr vyvrátil na Prostějovsku stromy na dva kostely

Přes odm desítek zásahů kvůli silnému větru a bouřkám evidují hasiči v Olomouckém kraji. Vichr vyvracel stromy, ty hned ve dvou obcích na Prostějovsku spadly na kostely. Ještě odpoledne je zde přitom výrazně zaměstnávaly požáry vyschlých polí.

V praxi mimořádné opatření, jehož platnost skončila v pátek 28. července ve 12 hodin, znamenalo například zákaz rozdělávání nebo udržování otevřeného ohně, pálení klestu, používání pyrotechnických výrobků a létajících přání, odhazování hořících či doutnajících předmětů nebo nepovolané spotřebovávání vody z umělých a přírodních nádrží sloužících jako zdroj hasební vody.

Hasiči za tuto dobu zasahovali podle mluvčího HZS Olomouckého kraje Josefa Koláčka u tří desítek požárů v přírodě. Často se přitom jedná o činnosti v mimořádně náročném terénu a kromě hmotné škody dochází i k poničení životního prostředí.

Olomoucký kraj sužují požáry, naposledy dnes ráno hořelo v Oskavě. Hasiči jsou na pokraji vyčerpání

Olomoucký kraj v posledních hodinách sužuje nebývalé množství požárů. Naposledy dnes ráno hořel les v Oskavě na Šumpersku, v posledních hodinách jde celkem o šestnáct požárů. Hasič už jsou na pokraji vyčerpání.

Omezení týkající se rozdělávání či udržování ohně v lesních oblastech je obecně platné i mimo aktuálně zrušené nařízení, a to podle zákona o lesích. „Chtěli bychom upozornit, že při porušení nařízení hrozí sankce. Při nedovoleném rozdělání ohně v lese či v jeho blízkém okolí mohou fyzické osoby dostat pokutu až do výše 15 tisíc korun. Pokud by navíc porušením některého z výše uvedených zákazů vznikl požár, může se pokuta vyšplhat až do výše 25 tisíc korun. Vznikne-li pak vlivem požáru větší škoda nebo by případně byly ohroženy další osoby, může být jednání vyhodnoceno jako trestný čin,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

„I přesto, že hejtmanství zrušilo zákaz rozdělávání ohňů, žádá všechny obyvatele, aby byli stále k přírodě kolem nás i k sobě navzájem ohleduplní,“ doplnila Alena Minxová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Požár, oheň, lesní požár, hasiči, nařízení, Olomoucký kraj, zvýšené riziko, riziko požárů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj zrušil zákazy kvůli hrozbě požárů. I dál nabádá k ohleduplnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.