Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: Víte, jak se v minulosti sklízelo obilí? V sobotu to ukáže Hanácké muzeum v Příkazích

Hanácké muzeum v přírodě v Příkazích na Olomoucku představí, jak se v minulosti na Hané sklízelo obilí. Návštěvníci budou mít možnost například uvázat si vlastní snop nebo vymlátit obilí cepem. Muzeum připravilo program pro celou rodinu.

Otřesné svědectví o ruské agresi na Ukrajině přinese výstava fotografií v Olomouci. Má název Bojují i za nás

Otřesné svědectví o ruské agresi na Ukrajině přinese výstava fotografií s názvem Bojují i za nás, který začne v Olomouci. Snímky popisují strádání obyčejných lidí a statečný boj za svobodu země. Bude mezi nimi i fotografie oceněná Pulitzerovou...

Akce proběhne v sobotu 5. srpna od 10 do 17 hodin. "Žně bývaly na vesnici známou velkou událostí. Rádi bychom zájemcům z řad dětí i dospělých ukázali jejich tradiční podobu pod vedením místních obyvatel a pamětníků," uvedl vedoucí Hanáckého muzea v přírodě v Příkazích Petr Vodešil. Návštěvníci tak uvidí nejen samotnou sklizeň a výmlat, ale budou si moci vyzkoušet například i sečení speciální kosou na obilí, takzvaným luňákem, uvázání vlastního snopu nebo výmlat obilí cepem.

Pro zájemce budou k dispozici také dobové stroje, které hospodářům sloužily při zpracování obilí včetně funkční historické mlátičky nebo stroje na čištění obilí, takzvaného fukaru. "Chybět nebude ani předávání dožínkového věnce a pro dobrou náladu bude zpívat a hrát Hanácký mužský sbor ROVINA. V programu vystoupí také paní Miloslava Zatloukalová, kterou zdobí titul Nositel tradice lidového řemesla v pletení ze slámy a lýka," dodal Vodešil. 

V nabídce budou regionální speciality, například čerstvě upečené hanácké koláče. Hanácké muzeum v přírodě je otevřené denně s výjimkou pondělí od 10 do 17 hodin. Zájemci zde mohou vidět i unikátní raně novověkou roubenou stodolu přenesenou z obce Skalička u Hranic nebo navštívit zajímavou výstavu věnovanou lidové architektuře.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hanácké muzeum v přírodě

Štítky žně, tip na víkend, sečení, mlácení, obilí, mlátička, obilniny, Příkazy, Hanácké muzeum, Olomoucký kraj, Haná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: Víte, jak se v minulosti sklízelo obilí? V sobotu to ukáže Hanácké muzeum v Příkazích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.