Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Otřesné svědectví o ruské agresi na Ukrajině přinese výstava fotografií v Olomouci. Má název Bojují i za nás

Otřesné svědectví o ruské agresi na Ukrajině přinese výstava fotografií s názvem Bojují i za nás, který začne v Olomouci. Snímky popisují strádání obyčejných lidí a statečný boj za svobodu země. Bude mezi nimi i fotografie oceněná Pulitzerovou cenou a cenou World Press Photo. Výstava se otevře ve středu.

Výstava mapuje dění na Ukrajině, která se od loňska brání ruskému agresorovi. "Fotografie ukrajinských fotografů prezentované na výstavě Bojují i za nás ukazují silné emoce, strach, úzkost, slzy, bolest, utrpení a lidské neštěstí. Obdivuji energii a trpělivost obyčejných lidí žít ve válkou zmítané zemi a oceňuji jejich odvahu a statečnost, se kterou nastupují do každodenních bojů za svobodu. Život na Ukrajině je i v současné době stále velmi náročný a těžký," uvedl ředitel Vlastivědnéhh muzea v Olomouci Jakub Ráliš.

Kurátorský výběr z více než tisícovky fotografií od 15 ukrajinských fotografů a fotografek se zaměřuje nejen na plastické zachycení vývoje konfliktu, zejména jeho počátku, ale především na několik klíčových témat, jako jsou smrt, život ve válce, uprchlíci, boj a naděje. "Specifické místo ve výběru zaujímají přirozeně fotografie z míst, kde proběhly nejtěžší boje s ruským agresorem a kde ustupující Rusové spáchali genocidu na místním obyvatelstvu - Buča, Irpiň a jiné," uvedli zástupci pořadatelů.

Dvě stě nemocničních lůžek z Olomouckého kraje slouží pacientům na Ukrajině

Do Rovenské oblasti na severozápadě Ukrajiny putovaly z Olomouckého kraje dvě stovky nemocničních lůžek. Ta zdravotnická zařízení v závěru minulého roku vyřadila po modernizaci vybavení. Zajištění dopravy dvou stovek speciálních postelí do země...

Jednou z nesilnějších částí této výstavy je podle nich bezesporu příběh fotografů Jevhena Maloletky a Mstyslava Černova, kteří byli posledními fotožurnalisty v obléhaném Mariupolu a museli být evakuováni zvláštním komandem, aby je v případě zajetí Rusové nezneužili ke své propagandě. Součástí výstavy je také fotografie Maloletky zachycující záchranu zraněné těhotné ženy po bombardování mariupolské porodnice 9. března 2022. Za tuto fotografii získal její autor Pulitzerovu cenu i cenu World Press Photo.

Výstava se uskuteční současně ve Vědecké knihovně v Olomouci, a to v Červeném kostele a v Galerii Biblio, a ve Vlastivědném muzeu v Olomouci od 2. do 28. srpna. Ve Vlastivědném muzeu v Olomouci bude prezentován největší oddíl výstavy s tématem smrt. Součástí slavnostního zahájení ve středu 2. srpna bude hudební vystoupení ukrajinských umělců. Oficiální výstavu doplní v kostele dětské obrázky organizace Člověk v tísni, v Galerii Biblio pak prezentace knih vztahujících se k Ukrajině.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vlastivědné muzeu v Olomouci, Vědecká knihovna v Olomouci

Štítky výstava, fotografie, agrese, válka, svědectví, Ukrajina, Olomouc, výstava, Pulitzerova cena, World Press Photo, fotograf, Vlastivědné muzeum v Olomouci, Člověk v tísni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otřesné svědectví o ruské agresi na Ukrajině přinese výstava fotografií v Olomouci. Má název Bojují i za nás  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.