Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Platí výstraha před silným deštěm, na severu kraje může spadnout až 90 milimetrů srážek. Hrozí i povodně

O víkendu hrozí v celém Olomouckém kraji vydatný déšť, na severu regionu platí dokonce druhý stupeň výstrahy, spadnout by zde mohlo až 90 milimetrů srážek. V platnosti je také povodňová bdělost. Výstraha platí až do neděle do podvečera.

O víkendu zasáhnou Olomoucký kraj tropy. Teploty budou atakovat hranici 35 stupňů

O víkendu se lidé v Olomouckém kraji musí připravit na jasnou oblohu a tropické teploty, které budou atakovat hranici 35 stupňů Celsia. Meteorologové vydali výstrahu před vysokými teplotami a také před nebezpečím požárů.

Výstraha na velmi vydatný déšť platí od dnešní půlnoci až do neděle do 18 hodin na Jesenicku a Šumpersku. V oblasti Jeseníků meteorologové očekávají v sobotu a v neděli silné srážky s celkovým úhrnem kolem 90 milimetrů.

"Hrozí zvýšený odtok vody z krajiny, průtoky vody přes komunikace a zanesení komunikací unášeným materiálem, snížená viditelnost a riziko aquaplaningu, zhoršený odvod srážkové vody kanalizací, riziko podmáčení a následných sesuvů a snížení stability stromů v podmáčené půdě. Při silném dešti je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně, nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst a omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů nebo podemletí komunikací," varovali meteorologové.

Ve zbytku kraje platí výstraha na silný déšť, napršet by mohlo až 70 milimetrů vody. Povodňovou bdělost pak meteorologové vyhlásili na Jesenicku, Mohelnicku, Šumpersku a Zábřežsku od soboty od 12:00 do neděle do 12:00.

Počasí ovlivňuje zvlněná studená fronta. "V noci bude oblačno až zataženo, k ránu se vyskytnou i vydatnější srážky s úhrny až kolem 30 milimetrů. V sobotu bude převážně zataženo, na většině území déšť, místy i vydatnější. Nejvyšší teploty 17 až 20 stupňů," uvedl v předpovědi pro Olomoucký kraj Roman Volný z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Stejné počasí bude i v neděli.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky déšť, srážky, výstraha, povoděn, Olomoucký kraj, okres Šumperk, Jeseníky, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Platí výstraha před silným deštěm, na severu kraje může spadnout až 90 milimetrů srážek. Hrozí i povodně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.