Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

O víkendu zasáhnou Olomoucký kraj tropy. Teploty budou atakovat hranici 35 stupňů

O víkendu se lidé v Olomouckém kraji musí připravit na jasnou oblohu a tropické teploty, které budou atakovat hranici 35 stupňů Celsia. Meteorologové vydali výstrahu před vysokými teplotami a také před nebezpečím požárů.

V Olomouckém kraji do odvolání platí zákaz ohňů i pyrotechniky. Nařízení má chránit vyprahlou krajinu

Vysoké teploty a suché počasí znamená zvýšené riziko vzniku požárů. Na základě doporučení hasičů vyhlásil hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek opatření, která mají na území regionu snížit hrozby spojené zejména s hořením vyprahlých porostů....

Výstraha před vysokými teplotami platí pro Olomoucký kraj zatím v sobotu od 12 hodin do 21 hodin, výstraha před nebezpečím požárů začne platit rovněž v sobotu ve 12 hodin až do odvolání. 

V celém Olomouckém kraji hejtman Josef Suchánek (PirSTAN) už ve středu na základě doporučení hasičů vyhlásil opatření, která mají snížit hrozby spojené zejména s hořením vyprahlých porostů. Až do odvolání tak není dovoleno například rozdělávání otevřeného ohně či používání pyrotechniky. 

"Vysoké teploty představují zátěž na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace. Doporučujeme dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami, omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách a nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech," upozornili meteorologové.

Počasí bude ovlivňovat oblast vyššího tlaku vzduchu, která se bude přesouvat dále k východu. Dnes bude jasno až polojasno a nejvyšší teploty 29 stupňů Celsia.

"V sobotu bude jasno až polojasno, nejvyšší denní teploty až 34 stupňů a proměnlivý, během dne mírný jižní vítr. V neděli bude jasno nebo skoro jasno, odpoledne od západu přibývání oblačnosti a místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty až 34 stupňů," uvedl v předpovědi pro Olomoucký kraj Petr Drobek z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Také v pondělí mohou teploty překročit hranici 30 stupňů Celsia s maximy až 32 stupňů.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky tropy, teploty, výstraha, požáry, Olomoucký kraj, stupeň Celsia, Josef Suchánek, Piráti a Starostové, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O víkendu zasáhnou Olomoucký kraj tropy. Teploty budou atakovat hranici 35 stupňů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.