Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Dvě krátkouchá koťata jsou nyní k vidění v olomoucké zoo. Kvůli kožešině jde o kriticky ohroženou kočku

Zatímco koťata běžně přinášejí spíše problémy, u druhu, který chová olomoucká zoo, je každý nový potomek významnou událostí. Kočka krátkouchá je totiž na pokraji vyhynutí. Na Svatém Kopečku jsou nyní k vidění dvě roztomilá koťata.

Koťata se v Zoo Olomouc narodila na konci června, nyní chovatelé prováděli první odčervování, a zjistili tak pohlaví. "Během prvního odčervování mláďat jsme zjistili, že se jedná o dva samečky. Matka si je prozatím stále ještě hlídá v boudičce. Zajímavostí je, že mláďata na rozdíl od předešlých let odchovávají oba rodiče společně," popisuje zvyklosti těchto koček zooložka Jitka Vokurková. Olomoucká zoo chová kočky krátkouché od roku 1993, za tu dobu se zde narodilo 61 mláďat.

Kočka krátkouchá je kriticky ohrožená. V Koreji se ocitá na prahu vyhynutí kvůli nepřímým otravám, loví hlodavce, kteří pozřeli jed. Ulovit přiotrávenou kořist je totiž snadnější. Kriticky ohrožená je tato kočka také v Japonsku, kde je hlavním viníkem ztráta životního prostředí a automobilová doprava. V Číně byl zase tento druh loven pro kvalitní kožešinu. Ročně se exportovalo až 200 tisíc kůží převážně do Japonska.

Zoo Olomouc má novou velbloudici. Tento druh už v divočině nežije

Tento týden přijalo velbloudí stádo v Zoo Olomouc novou velbloudici z Holandska. Ta by měla rozšířit místní chov jednohrbých velbloudů. Jednohrbí velbloudi přitom už v přírodě jako divoké zvíře nežijí.

Kočka krátkouchá neboli amurská je nejseverněji žijící poddruh kočky bengálské. Obývá nehostinné oblasti Dálného Východu, kde mohou teploty padat až k -20 stupňům. Typickým prostředím jsou husté lesy, pohybuje se také v údolí řek, lesnatých roklích a pobřežních oblastech. Žije ve východní Sibiři, Mandžusku, Koreji a na japonském ostrově Cušima.

"V neolitické Číně byl tento druh domestikován. Později však byla nahrazena domácí kočkou evropskou. Její tělo kryje hustá srst, jejíž zbarvení zůstává světlejší v zimě, postava je mohutnější než u ostatních poddruhů, má kratší zaoblené boltce, kterým vděčí za své jméno," uvedla mluvčí zoo Iveta Gronská.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky kočka, krátkouchá, vyhynutí, Svatý Kopeček, kožešina, Zoologická zahrada Olomouc, Korea, Japonsko, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě krátkouchá koťata jsou nyní k vidění v olomoucké zoo. Kvůli kožešině jde o kriticky ohroženou kočku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.