Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Zoo Olomouc má novou velbloudici. Tento druh už v divočině nežije

Tento týden přijalo velbloudí stádo v Zoo Olomouc novou velbloudici z Holandska. Ta by měla rozšířit místní chov jednohrbých velbloudů. Jednohrbí velbloudi přitom už v přírodě jako divoké zvíře nežijí.

Ve středu přicestovala do olomoucké zoologické zahrady samice velblouda jednohrbého. Samice, která už je pro návštěvníky k vidění ve výběhu, pochází ze soukromé farmy v Holandsku a rozšíří tak místní chov jednohrbých velbloudů. „Pro tato zvířata je nepochybně lepší, když žijí ve větších stádech. I proto jsme k našemu chovanému páru pořídili další samici,“ vysvětlila zooložka Eliška Veselá.

Do olomoucké zoo se vrátili gepardi. Dva noví samci přijeli ze Dvora Králové

Ve středu se do zoologické zahrady na Svatém kopečku vrátili gepardi. Loni zahynuli poslední jedinci, a tak byla zoo celý rok bez těchto kočkovitých šelem. Noví dva samci narození v roce 2016 naposledy pobývali v zoologické zahradě Dvůr Králové.

Velbloudí hrb neobsahuje vodu, jak se mnozí domnívají, ale tuk. Jeho zásoba může dosahovat až 40 kilogramů. Velbloud vydrží bez vody více než dva týdny a délka přežití závisí na potravě. Jakmile zvíře dorazí do oázy, může během patnácti minut vypít až 150 litrů. Vodu přitom vycítí až na 17 kilometrů.

„Jednohrbý velbloud na rozdíl od dvouhrbého v přírodě již jako divoké zvíře nežije. Polodivoká stáda se vyskytují v oblasti severní Afriky a Arábie, domácí velbloudi však po celém světě,“ přiblížila v tiskové zprávě situaci mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Zoologická zahrada už jednohrbé velbloudy chovala. Poprvé s chovem začala v roce 1989 a skončila v roce 2005. Po 16 letech, v roce 2021 jejich chov znovu obnovila. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo Olomouc, velbloud jednohrbý, nový přírůstek, velbloud, stádo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Olomouc má novou velbloudici. Tento druh už v divočině nežije  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.