Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

V Olomouckém kraji dnes hrozí velmi silné bouřky, přívalové deště a kroupy. Meteorologové zpřísnili výstrahu

, aktualizováno 16. srpna 2023, 13:57

Meteorologové zpřísnili výstrahu na velmi silné bouřky. Varování se ze západu země rozšířilo i na Moravu včetně celého Olomouckého kraje. Výstraha platí až do čtvrteční druhé hodiny ranní. Kromě bouřek a nárazů větru hrozí i přívalové deště a kroupy.

VIDEO: Lovci bouřek pořídili fascinující záběry temných mraků nad Šternberkem. Vidět byla i tromba

Přes střední Moravu přešla v týdnu rotující bouřka, na sociálních sítích se vzápětí objevila řada fascinujících záběrů. Lidé fotili a natáčeli trombu u Velkého Újezdu na Olomoucku, hrozivý funnel cloud se podařilo zachytit také nad Šternberkem.

Výstraha před silnými bouřkami platí pro celý Olomoucký kraj.

"Dnes budou i velmi silné bouřky. Budou zpočátku vznikat na horách a postupně v nížinách. Budou bez pohybu, hlavní nebezpečí jsou proto přívalové srážky. Očekáváme možnost úhrnů kolem 50 milimetrů, výjimečně i vyšší. Kroupy mohou mít nad dva centimetry a nárazy větru kolem 70 kilometrů za hodinu," uvedli meteorologové.

Již včera meteorologové varovali, že bouřky mohou doprovázet přívalové srážky s krátkodobými úhrny přes 40 milimetrů a kroupami do dvou centimetrů. Pro celý kraj zároveň platí výstraha také před vysokými teplotami, které mohou přesáhnout 30 stupňů.

"Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů nebo sklepů. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce je třeba snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně," varovali meteorologové.

Počasí ovlivňuje frontální rozhraní nad střední Evropou oddělující teplý vzduch na jihovýchodě od chladnějšího na severozápadě.

"Ve středu bude jasno až polojasno. Odpoledne a večer oblačno a místy bouřky, ojediněle i silné. Nejvyšší teploty 29 až 32 stupňů Celsia. Bouřky mohou být doprovázené kroupami a přívalovým deštěm s úhrny až 40 milimetrů," uvedl včera v předpovědi pro Olomoucký kraj Zbyněk Návrat z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Miroslav Prokůpek

Štítky výstraha, bouřka, Olomoucký kraj, přívalový déšť, kroupy, Morava, Český hydrometeorologický ústav, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji dnes hrozí velmi silné bouřky, přívalové deště a kroupy. Meteorologové zpřísnili výstrahu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.