Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

VIDEO: Slatinice opraví Andlerku, starý dům v místní části Lípy. Bude v něm obchod i hospoda

Slatinice na Olomoucku opraví zanedbaný dům v centru své místní části Lípy zvaný Andlerka, který řadu let chátral. Díky rekonstrukci za 12 milionů korun vznikne nové společenské centrum s obchodem, hospodou, sálem a zázemím pro dobrovolné hasiče. Oprava bude trvat zhruba dva roky.

"Naší místní části Lípy podobné centrum dlouhodobě chybí. Projektem chceme posílit občanskou vybavenost vsi a nabídnout našim občanům i lidem z blízkého okolí další možnost k setkávání a k nejrůznějším volnočasovým aktivitám," uvedla slatinická radní Marie Surmová (KDU-ČSL). Obec se podle ní nechce smířit s tím, že na vesnicích z ekonomických důvodů ubývá obchodů a hospod. "Tato místa mají přitom důležitou roli v komunitním životě, často je to jediná příležitost pro spontánní potkávání místních obyvatel. Také proto mě těší, že tenhle negativní trend pomáháme otáčet," podotkla.

Stavbaři zbourají staré přístavby ve dvorní části budovy, které místní říkají Andlerka. Poté v domě instalují nové rozvody médií, opraví vnitřní i venkovní omítky a odborně zrenovují dřevěnou podlahu sálu. Opraví také krov a střechu. Projekt kromě rekonstrukce a úpravy dispozic počítá s doplněním přilehlé zahrady o venkovní posezení a herní prvky pro děti.

Referendum o prodeji domu služeb ve Slatinicích na Olomoucku je neplatné, přišlo k němu málo lidí. Znamená to, že v lázeňské obci může kraj zřídit domov pro dvanáct osob s mentálním postižením. Proti byla skupina místních obyvatel.

Historický dům v místní části Lípy podle Sumové vždy sloužil jako obecní centrum. Kromě obnovy společenského sálu se v připravovaném projektu počítá s vybudováním vesnického obchodu, hospůdkou s výdejem teplých jídel a také s vytvořením prostoru pro garáž a sklad, který budou využívat lipští dobrovolní hasiči. Zrekonstruovaný objekt bude disponovat i obytným podkrovím, o jehož využití bude vedení obce ještě diskutovat. Ke zvažovaným alternativám patří sociální bydlení pro seniory nebo startovací bydlení pro mladé rodiny.

O budoucím využití domu mohli místní spolurozhodovat na veřejné besedě, kterou obecní úřad uspořádal v květnu. "Účastníkům besedy jsme představili architektonické řešení, nabídli komentovanou prohlídku budoucího obecního centra a pečlivě si všímali podnětů, které k budoucímu využití Andlerky padly. Významnou část z nich jsme zakomponovali do finální podoby projektu," podotkla Surmová. Navrhované změny se promítnou například do plochy, na které bude fungovat obchod, do podoby komunitní kuchyně i klubovny pro dobrovolné hasiče.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Obec Slatinice

Štítky oprava, dům, Andlerka, obec, stavby, Slatinice, dům, obchod, část obce, Olomoucký kraj, Lípy, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Slatinice opraví Andlerku, starý dům v místní části Lípy. Bude v něm obchod i hospoda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.