Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ve Slatinicích může být domov pro osoby s mentálním postižením. Odpůrci v referendu prohráli

, aktualizováno 16. listopadu 2022, 21:58

Referendum o prodeji domu služeb ve Slatinicích na Olomoucku je neplatné, přišlo k němu málo lidí. Znamená to, že v lázeňské obci může kraj zřídit domov pro dvanáct osob s mentálním postižením. Proti byla skupina místních obyvatel.

K referendu přišlo 399 lidí, z toho 365 bylo proti. Aby referendum bylo platné, muselo by se ho zúčastnit 35 procent obyvatel obce, tedy 455 lidí. 

"Výsledek mě velmi potěšil. Velmi mě zasáhlo, že tři obce okolo nás tuto službu odmítly. Náš region mám rád a nechci, aby na něho bylo pohlíženo tímto způsobem. Ale to je až sekundární. Primární je, že když hodně dostáváme, tak bychom také měli hodně dávat. A když máme tady ve Slatinicích tak krásný a kvalitní život, tak proč nepomoci někomu, kdo nemůže za to, že ho tak kvalitní a krásný nemá. Proč mu nepomoci aspoň tím, aby tady s námi mohl žít. Ať si hledá, kdo chce, co chce, je to jen snaha pomoci lidem, kteří jsou v situaci, za kterou nemohou, a my jako společnost bychom se o ně měli postarat," komentoval výsledky referenda starosta Slatinic Ondřej Mikmek (KDU-ČSL).

Slatinice schválily prodej domu pro péči o hendikepované. Odpůrci vyvolali referendum

Obyvatelé Slatinic na Olomoucku budou v polovině listopadu v referendu hlasovat o tom, zda souhlasí s už schváleným prodejem domu služeb a přilehlé parcely Olomouckému kraji. Hejtmanství chce v budově zřídit domov pro dvanáct osob se středním...

Obyvatelé odpovídali na otázku: "Souhlasíte s prodejem domu služeb a přilehlé zahrady do vlastnictví Olomouckého kraje za účelem adaptace objektu na sociální službu domova pro osoby se středním mentálním postižením včetně přidružených smyslových nebo tělesných omezení?"

Zastupitelé Slatinic prodej zdejšího domu služeb krajskému úřadu schválili už v létě. Vedení obce o projektu informovalo ve zpravodaji a uspořádalo také besedu se zástupci domova pro osoby se zdravotním postižením v Nových Zámcích u Litovle, odkud se hejtmanství snaží klienty přemístit do nových ubytovacích zařízení s lepším zázemím.

Ve Slatinicích se však proti tomu zformovala skupina odpůrců, která si prosadila referendum. Vznik sociálního zařízení pro postižené lidi v nedávné minulosti odmítly už tři obce v okolí, Náměšť na Hané, Drahanovice a Lhota pod Kosířem.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj

Štítky referendum, výsledky, domov, mentální postižení, dům služeb, sociální služby, Slatinice, Olomoucký kraj, dům, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Slatinicích může být domov pro osoby s mentálním postižením. Odpůrci v referendu prohráli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.