Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Bytová výstavba v Olomouckém kraji je v propadu. V prvním pololetí letoška klesla o polovinu

Bytová výstavba v Olomouckém kraji je v propadu, v prvním pololetí letošního roku po loňském rychlém růstu výrazně klesla. Od ledna do června letos v kraji začala stavba 745 bytů, což je meziročně asi o 49 procent méně. Za celý loňský rok se bytová výstavba v kraji naopak o třetinu zvýšila.

Byty se staví v posledních letech hlavně v Olomouci, kde se nyní připravuje, je v běhu nebo dokončuje několik velkých bytových projektů. Developerské společnosti budují byty v městské části Slavonín a další vznikly v areálu bývalého telekomunikačního podniku SPT Telecom na Tabulovém vrchu. Společnost Sochorova stavební na místě bývalých kasáren v centru Olomouce staví více než 300 bytů.

Přes 200 bytů ve dvou etapách postaví v areálu bývalých sladoven a mrazíren developerská společnost Link City Centrum NS. Developerská skupina Redstone kvůli vysoké poptávce po bytech rozšířila zahájenou stavbu první etapy projektu Šantovka Living z původně plánovaných dvou bytových domů na čtyři. Počet nabízených bytů se tak zdvojnásobil na 68.

Kontroverzní ubytovna v Riegrovce končí. Olomouc pomáhá hledat bydlení i rodinám s osmi dětmi

Řadu let řešila olomoucká radnice stížnosti týkající se nevhodného chování obyvatel ubytovny v Riegrově ulici. Na jedné z nejlukrativnějších adres přímo v historickém jádru města soukromé ubytovací zařízení v závěru srpna skončí. Město ve...

Z údajů Českého statistického úřadu však vyplývá, že v prvním pololetí letoška všechny kraje v bytové výstavbě vykázaly pokles. Na novou výstavbu v prvním pololetí v Olomouckém kraji připadlo 561 bytů a na změny hotových staveb 184 bytů. Z toho v nových rodinných domech začala stavba 326 bytů, v nových bytových domech 235 bytů a v nebytových budovách 57 bytů.

Loni byla v kraji zahájena stavba 2255 bytů, ve srovnání s rokem 2021 to bylo o třetinu více. Meziroční tempo růstu bylo v roce 2022 mezi všemi kraji nejvyšší. Předloni pak bytová výstavba v Olomouckém kraji naopak výrazně klesla. Začala stavba 1690 bytů, meziročně to bylo o 11,8 procenta méně. Bytová výstavba v kraji už v roce 2020 po předchozím růstu meziročně klesla o 8,2 procenta, jelikož značnou část stavební sezony poznamenala pandemie koronaviru. V předcovidovém roce 2019 bytová výstavba v kraji rostla o 2,3 procenta.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky byty, výstavba, Olomoucký kraj, pololetí, pokles, propad, stavba, Olomouc, Tabulový vrch, pandemie covidu-19, Slavonín, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Risa Frank

Záleží jestli vûbec je potřeba stavět.Stačilo by kontrolovat zde v domech jsou byty obsazené.V našem vchodě jsou 3 byty prázdné z 12ti Někde je chyba.Pak okrádají důchodce.Kocourkov hadra.

Úterý, 22. srpna 2023, 02:09Odpovědět

Bytová výstavba v Olomouckém kraji je v propadu. V prvním pololetí letoška klesla o polovinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.