Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Mohelnice snížila množství komunálního odpadu o třetinu. Je to díky novému systému třídění

Mohelnici se podařilo snížit množství komunálního odpadu téměř o třetinu poté, co zavedla nový systém svozu. Zároveň se zvýšil objem vytříděného papíru, plastu a bioodpadu. Podle starosty tak město ušetří a nebude muset zvyšovat poplatky.

V Mohelnici začal letos na jaře fungovat nový systém svozu odpadů, který klade důraz na třídění. Barevné popelnice dala radnice k rodinným domům, přidala kontejnery na sídliště a sběr doplnila o železo a bioodpady. Zároveň prodloužila lhůty svozu.   

Za měsíce březen, duben a květen se množství komunální odpadu snížilo na 545 tun oproti 739 tunám v loňském roce a zároveň podstatně vzrostl objem vytříděného papíru, plastu a bioodpadu.

"Množství komunálního odpadu za třetinu roku, kdy je zaveden nový systém, kleslo o zhruba 30 procent a zvýšily se tříděné složky. Čísla nelžou. Jako vše nové, přinesla i změna systému negativní reakce, ale byla nutná s ohledem na novou legislativu a dramatické zvýšení poplatků za likvidaci odpadů. Nebyl to jen rozmar radnice," uvedl starosta Mohelnice Pavel Kuba (Mohelnická demokracie).

Před radnici v Mohelnici někdo o Velikonocích navezl odpadky. Na protest proti novému systému svozu

Zřejmě na protest proti novému systému svozu odpadů v Mohelnici na Šumpersku, který klade důraz na třídění, někdo o Velikonocích před zdejší radnici navezl pytle s odpadky. Parta nadšenců hned na Velikonoční pondělí odpady roztřídila, na skládce...

Zavedení nového systému přišlo asi na 15 milionů korun. Svozový automobil stál asi šest milionů a kontejnery pět milionů korun, Mohelnice na to získala 90 procent dotace. Na necelé čtyři miliony pak přišlo vybudování kontejnerových míst. 

"V České republice je průměrná vzdálenost ke kontejneru 90 metrů a my jsme někde na třetině. Lidem jsme kontejnerová místa dali doslova ke vchodům. K dispozici je i sběrný dvůr, který je zadarmo. Stálo nás to velké úsilí a teď jenom chceme, aby lidé začali poctivě třídit. Těm, co to dělají, radnice děkuje, snižují tak provozní náklady na svoz odpadů a zároveň šetří životní prostředí a své vlastní peněženky," apeluje starosta.

V Mohelnici obyvatelé platí za odpady 888 korun, a pokud by město nic nepodniklo, muselo by doplácet miliony z vlastního rozpočtu. "Teď se dostaneme na nějaká rozumná čísla, protože provozní náklady rostou. Kdybychom nic neudělali, byla by to cesta do pekel," vysvětlil starosta Mohelnice.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prostějov

Štítky třídění, úspora, systém, svoz, Mohelnice, komunální odpad, biologicky rozložitelný odpad, odpad, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mohelnice snížila množství komunálního odpadu o třetinu. Je to díky novému systému třídění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.