Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Na Helfštýně začne Kovářské fórum, umělci vytvoří Soumrak myšlení. Hefaiston bude za týden

Mistři černého řemesla od tohoto víkendu opět obsadí Hrad Helfštýn na Přerovsku. Po celý nadcházející týden budou během tradičního Kovářského fóra kovat dílo Soumrak myšlení. Setkání vyvrcholí příští víkend mezinárodním setkáním uměleckých kovářů Hefaiston.

Autor díla Soumrak myšlení Lukáš Kučera bude plastiku tvořit s Josefem Brádlerem, Jiřím Knapem, Liborem Stačinou, Františkem Bláhou a Vojtěchem Havránkem. V této sestavě plánují vykovat volnou plastiku. "Finální výtvor se stane součástí sbírky uměleckého kovářství hradu Helfštýna, která již čítá více než 1300 exponátů," řekl kastelán hradu Jan Lauro.

Návštěvníci mistry černého řemesla uvidí při práci po celý příští týden v historické hradní kovárně. Slavnostním představením dokončené sochy v pátek 25. srpna na fórum oficiálně naváže letošní jednačtyřicátý ročník Hefaistonu, který potrvá až do neděle. "Tradičně se očekává příjezd přibližně 600 tvůrců pracujících kovem všemi představitelnými způsoby. Na Helfštýn zamíří z minimálně 14 zemí světa. Kromě evropských kovářů se zde návštěvníci budou mít možnost setkat s autory z Austrálie, Spojených států amerických nebo z Japonska," uvedl kastelán.

Socha z Helfštýna znázorňuje Putina jako skřeta. V Praze stojí na místě pomníku maršála Koněva

Nová instalace na pražském náměstí Interbridágy znázorňuje ruského prezidenta Vladimira Putina jako skřeta, který utahuje plynový kohout. Iniciátoři umístili sochu symbolicky na místo, kde stál pomník sovětského maršála Koněva. Socha vznikla na...

Hlavním cílem Hefaistonu je podle něho vytvořit prostor pro setkání lidí, které spojuje vášeň pro práci s kovy. Tvůrci tu mohou vystavovat, přednášet i demonstrovat svou zručnost při živé tvorbě. Mimo odbornou část programu doplní letošní setkání uměleckých kovářů také dílny pro návštěvníky, soutěže, výtvarná stanoviště a kulturní program v podobě koncertů a vystoupení ohňových a tanečních skupin. K Hefaistonu tradičně patří i řemeslný jarmark na loukách pod hradem.

"Obdivovatelé současné sochařské práce, uplatňující jako hlavní materiál kov, budou mít poslední příležitost zhlédnout výstavu Prolínání Radomíra Bárty v hradní galerii," dodal kastelán.

Helfštýnský Hefaiston se řadí mezi největší kovářská setkání na světě. Na setkání zamíří každoročně tisíce lidí, loni prošlo během Hefaistonu bránami hradu na 9500 návštěvníků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hrad Helštýn

Štítky Helfštýn, Hefaiston, hrad, kovář, purkrabí, okres Přerov, řemeslo, kovy, Lukáš Kučera, František Bláha, USA, Japonsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Helfštýně začne Kovářské fórum, umělci vytvoří Soumrak myšlení. Hefaiston bude za týden  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.