Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Socha z Helfštýna znázorňuje Putina jako skřeta. V Praze stojí na místě pomníku maršála Koněva

Nová instalace na pražském náměstí Interbridágy znázorňuje ruského prezidenta Vladimira Putina jako skřeta, který utahuje plynový kohout. Iniciátoři umístili sochu symbolicky na místo, kde stál pomník sovětského maršála Koněva. Socha vznikla na kovářském sympoziu na hradě Helfštýně na Přerovsku. Na Praze 6 bude měsíc, pak zamíří do dražby, jejíž výtěžek poputuje na pomoc Ukrajině.

Skřet s obličejem Putina

Autorem sochy, která vznikla na mezinárodním setkání kovářů Hefaiston na Helfštýně, je amatérský sochař a kovář Daniel Dostál „Jsme připraveni na to, že když někdo přijde a přemaluje to, poleje nebo dodělá, tak nás to netrápí. S tím se počítá. Když vám někdo urve zrcátko u auta, protože je prostě debil, tak podobně bychom vnímali lidi s nižší inteligencí, kteří by to chtěli poškodit, to prostě patří k životu,“ odpověděl autor Daniel Dostál naší redaktorce na místě na dotaz, zda nemá strach, že někdo dílo poničí.

„Socha znázorňuje skřeta s tváří Putina, který má zvednutou pravou rukou a levou rukou utahuje plynový kohout. Socha měří 157 centimetrů a váží 170 kilogramů,“ popsal naší redakci dílo spoluautor projektu Dárek pro Putina Martin Ondráček.

Začalo plánované cvičení ukrajinských vojáků ve vojenském prostoru Libavá. Ministerstvo obrany z bezpečnostních důvodů nesdělilo jejich přesný počet, ani informace o tom, kdy do České republiky přijeli. Do konce příštího roku by měl v Česku...

 

Sochou chtějí iniciátoři dát veřejnosti najevo, že Putin je zodpovědný za energetickou krizi. „Dalším důvodem je také to, že chceme upozornit na to, že stejně jako on utáhl kohout nám, tak my chceme utáhnout kohout ruské ambasádě v Praze. Socha je navíc takovým dárkem z Prahy pro všechny bojovníky na Ukrajinu k úternímu Dni ozbrojených sil Ukrajiny,“ uvedl Ondráček.

Z prodeje sochy se nakoupí zbraně pro Ukrajinu

Socha stojí na náměstí Interbrigády v Praze 6, tedy na místě, kde dřív stál pomník generála Koněva. „Od začátku jsme chtěli sochu umístit na toto místo. Začali jsme s tím už 6. října, od té doby jsme usilovali o veškerá razítka a povolení, která se k tomu vztahují,“ říká Ondráček.

Socha bude stát na místě měsíc, pak půjde do aukce, jejíž výtěžek půjde na účet, ze kterého se nakupují zbraně pro Ukrajinskou armádu. „Máme radost z toho, že Češi přispívají, důležitý by měl být signál pro Ukrajince, že jsme s nimi,“ řekl Dalibor Dědek z iniciativy Zbraně pro Ukrajinu. „Myslím si, že jakákoliv částka pomůže, ale tato socha je speciální a myslím si, že ta částka, za kterou bude socha vydražena by mohla být šestimístná,“ doplnil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky socha, Putin, Koněv, umění, Ondráček, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítězslav Jahoda

Co je to za blbý žvást: "že Putin je zodpovědný za energetickou krizi a utáhl nám kohoutky" ?? Můžeme si za to sami!! Vždyť my, ČR, a celá neslavná EU odmítáme ruský plyn a ropu !!! A proč ?? Protože jsme pitomci !!! Kde a kdy bude vystavena socha skřeta Fialy a všech jeho poskoků ??

Úterý, 6. prosince 2022, 10:53Odpovědět

Socha z Helfštýna znázorňuje Putina jako skřeta. V Praze stojí na místě pomníku maršála Koněva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.