Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Policisté ocenili své kolegy, kteří zachránili ženu z hořícího domu

Ředitel Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje plk. Mgr. Tomáš Landsfeld vyslovil poděkování za projevení osobní statečnosti dvěma policistům z Obvodního oddělení Litovel, nprap. Josefu Brisudovi a prap. Petru Grusovi.

Dne 25. června 2016 přijali policisté krátce po 2 hodině oznámení o požáru kůlny s palivovým dřívím v obci Vilémov. Operační důstojník odeslal na místo policejní hlídku z Obvodního oddělení Litovel. Než policisté dojeli do zmíněné obce, přijali od operačního důstojníka další oznámení s pokyny, aby jeli nejprve provést prověrku do ulice Kollárova v Litovli, kde má pravděpodobně hořet dům. Po příjezdu k rodinnému domu policisté zjistili, že levé okno z pohledu od silnice je otevřené a vystupuje z něho hustý dým. V prostředním okně domu byly vidět plameny. Oznamovatel, který čekal na policisty, uvedl, že v domě bydlí 5 osob, ale neví, kolik se jich nyní v domě nachází.

Policisté ani na okamžik nezaváhali a okamžitě se pokusili hlasitým křikem navázat kontakt s obyvateli domu, nikdo se ovšem neozýval. V této chvíli již k hořícímu domu přiběhl dobrovolný hasič, který obdržel na svůj mobilní telefon hlášení o výjezdu.

Nprap. Josef Brisuda ihned společně s dobrovolným hasičem bez zaváhání a jakýchkoliv ochranných prostředků vstoupili otevřeným oknem do domu. Druhý z policistů, prap. Petr Grus okamžitě přinesl vodu z protějšího rybníka a současně hasicí přístroj ze služebního vozidla, kterým se mu pouze částečně podařilo uhasit ohnisko požáru. V domě se vzhledem k silnému dýmu nedalo orientovat a bez ochranných prostředků ani dýchat. Ze zadní části domu však bylo slyšet chroptění, proto se policista společně s dobrovolným hasičem opakovaně po opětovném nadechnutí čerstvého vzduchu vraceli do hořícího prostoru až do doby, než našli ženu, která byla již v bezvědomí. Společně ženu vytáhli otevřeným oknem před dům a poskytli jí první pomoc.

Policisté v pátrání po ohrožených osobách nepřestávali a dům stále prohledávali bez jakýchkoliv ochranných pomůcek. Po chvíli se jim podařilo najít další ženu, která se nacházela v přímém ohrožení života a kterou opět společně s hasiči vynesli před dům.  

Na místo se postupně dostavily posádky SDH Mohelnice, SDH Loštice a tři posádky ZZS Olomouckého kraje, které si převzaly zraněné osoby k ošetření. Další prohlídkou domu ze strany hasičů byl uvnitř nalezen mladý muž bez známek života.

"Vzhledem k výše popsaným skutečnostem je zřejmé, že oba zasahující policisté projevením osobní statečnosti a s nasazením vlastního zdraví a života nesou značný podíl na záchraně dvou lidských životů a tímto činem tak vzorně a příkladně reprezentovali dobré jméno Policie České republiky," řekla policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto PČR

Štítky dům, Litovel, okno, Olomoucký kraj, ochranná pomůcka, Vilémov, Martin Baďura, Policie České republiky, Pevnost poznání, Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté ocenili své kolegy, kteří zachránili ženu z hořícího domu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.