Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Přerovský objevitel vakcíny proti skvrnitému tyfu Weigl dostane pamětní desku

Přerovský rodák, který objevil vakcínu proti skvrnitému tyfu, dostane v rodném městě pamětní desku. Za svůj objev byl opakovaně nominován na Nobelovu cenu a pro Polsko, kde se proslavil nejvíce, je dodnes významným vědcem. Pamětní desku odhalí v úterý.

Rudolf Weigl je takřka zapomenutý, přesto ale významný přerovský rodák. Známý je zejména v Polsku, odkud přerovské radnici přišlo připomenutí objevitele první účinné vakcíny proti skvrnitému tyfu na světě. V Polsku jej zároveň dodnes považují nejen za významného vědce, ale taktéž za hrdinu. Za druhé světové války díky výrobě vakcíny zachránil spoustu lidí před deportací.

„Byli jsme polskou stranou osloveni, ať najdeme vhodné místo pro pamětní desku, která by připomínala Rudolfa Weigla. Jeho rodný dům už nestojí – dnes je v těchto místech autobusové nádraží, takže jsme zvolili budovu, v níž se vzdělávají zdravotníci, kteří mají k jeho oboru působnosti blízko,“ řekl na závěr primátor města Přerova Petr Vrána (ANO), který převzal záštitu i nad konferencí, na níž se sjedou odborníci a na které bude přednášet i přerovský historik Jiří Lapáček.

Kamion v Přerově před sebou hrnul malé auto desítky metrů, řidička musela do nemocnice

Škodu několik desítek tisíc korun znamenala středeční nehoda nákladního vozidla s osobním autem u estakády v Přerově. Řidič těžkého vozu při přejezdu mezi pruhy neviděl zřejmě kvůli mrtvému úhlu dalšího účastníka silničního provozu a došlo ke...

Za objev vakcíny byl také nominován na Nobelovu cenu, dokonce opakovaně. „V úterý 5. září mu bude u příležitosti 140. výročí jeho narození odhalena ve vstupní hale Vyšší odborné školy zdravotnické v Přerově pamětní deska, ve stejný den se v Městském domě bude konat konference, která připomene nejen jeho práci, ale také životní postoje,“ přiblížila v tiskové zprávě mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Rudolf Weigl se narodil 2. září roku 1883 v rodině řemeslníka a vynálezce heveru Friedricha Weigla. Na svět přišel v domě u přerovského nádraží, kde jeho rodina v budovách bývalých vojenských pekáren vyráběla kočáry.

„Když měl malý Rudolf čtyři roky, jeho otec zemřel – podle vyprávění se mu osudnou stala jízda na tehdy moderním vysokém kole, které testoval,“ poznamenala mluvčí. Rudolfova matka se po roce 1890 odstěhovala do Vídně, později se podruhé vdala a odešla se třemi dětmi do Polska, kam následovala svého muže. „Roku 1895 pobývali v Jaroslavi a později v Jasle, kde začal Rudolf studovat gymnázium. Rodina se pak usadila ve Lvově, kde Weigl navštěvoval polské školy a stal se podle svých slov vlastencem. Po ukončení studia přírodních věd na lvovské univerzitě tu získal doktorát a byl jmenován profesorem,“ vzpomněl ředitel Státního okresního archivu v Přerově Jiří Lapáček.

Od první světové války se Weigl věnoval výzkumem skvrnitého tyfu. K této práci měl všechny předpoklady – byl zoologem, parazitologem, srovnávacím anatomem, histologem a entomologem. Dokonce se stal odborníkem v biologii a patologii vší, které jsou přenašeči zmiňované choroby.

Komora zubních techniků narazila na nesouhlas úřadu

Nárůst cen v posledních letech pocítili všichni, když postihl většinu oblastí života i podnikání. Zásadní vývoj ve vlastních úhradách poznali i pacienti stomatologických ordinací. Pokus narovnat ceny vlastním postupem Komory zubních techniků...

Na začátku druhé světové války, kdy Rudá armáda obsadila Lvov, zachránil díky výrobě vakcíny mnoho osob židovského původu před deportací do sovětských gulagů na Sibiři a kolchozů v Kazachstánu. V tom pokračoval i po obsazení Lvova Němci. „Zaměstnal je v institutu jako živitele vší. Nasazení vší do vlasů pro vědecké účely jim přineslo nejen nárok na vyšší příděly potravin, ale především je to zachránilo od zatčení a deportací. Kromě toho nechal do varšavského ghetta, i do jiných ghett, tajně doručit vakcíny proti skvrnitému tyfu, čímž pomohl zachránit další životy,“ podotkl Lapáček.

Weigl opustil Lvov až na jaře v roce 1944, kdy byl k odchodu přinucený německou armádou. Vybavení institutu vojáci zároveň násilím převezli do Německa, nebo jej sovětští vojáci zničili. Později působil v Krakově jako profesor obecné mikrobiologie na Jagellonské univerzitě a poté na univerzitě v Poznani. Po odchodu do důchodu zemřel jako totalitnímu režimu nepohodlný v Zakopaném v roce 1957.

Sázkové kanceláře neplánují omezit nabídku na nižší české soutěže kvůli aféře ve třetí lize

Nedávné třetiligové utkání mezi Admirou Praha a „béčkem“ Českých Budějovic připomnělo sázkařské aféry, které se v tuzemsku v posledních dvaceti letech udály. Kontroverzní penalta nařízená Michalem Patákem vyvolala diskuze o tom, zda právě v...

„Za své zásluhy byl profesor až posmrtně v roce 2003 vyznamenán medailí Spravedlivý mezi národy,“ uvedla polská velvyslankyně Izabella Wołłejko-Chwastowicz. Zároveň vysvětlila, že tuto medaili uděluje Stát Izrael lidem nežidovského původu, kteří za druhé světové války riskovali svůj život při záchraně Židů před holokaustem.

Projekt, který by měl Weiglův život a dílo připomenout, financuje Připomínání polského dědictví v zahraničí Ministerstva kultury a národního dědictví Polské republiky. „Vznikl ve spolupráci Generálního konzulátu Polské republiky v Ostravě, Nadací Silva Rerum Polonarum a městem Přerovem,“ uvedla Chalupová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Statutární město Přerov

Štítky Přerov, Polsko, Rudolf Weigl, Weigl, vakcína proti skvrnitému tyfu, objevitel, vědec, památník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerovský objevitel vakcíny proti skvrnitému tyfu Weigl dostane pamětní desku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.