Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Významný architekt Adolf Loss zanechal na Hané řadu stop. Známá je Müllerova vila v Olomouci

Adolf Loos je pokládán za klasika moderní architektury. Byl představitelem puristické architektury charakteristické čistými hranolovými tvary. Odmítal zdobnost a prosazoval stroze funkční a praktickou obytnou architekturu. Také na Hané zanechal výrazné stopy.

Hana Bartková
Autorka je historička a publicistka.

Architekt Adolf Loos (1870-1933), brněnský rodák, byl velkým mistrem svého oboru. Navrhl a vybudoval přes sto bytů a domů. Projektoval obchodní domy, kavárny, vládní budovy a školy. Jeho díla najdeme ve Vídni, Paříži, Praze, Brně, Plzni či Náchodě. Základem jeho staveb byl tzv. Raumplan. Vnitřek stavby byl členěný na jednotlivé kubusy s rozdílnou světelnou výškou. Tím se propojovaly místnosti s různými výškovými úrovněmi. Interiér je zkrátka jeden velký vzdušný prostor a v rámci jedné místnosti se uplatňuje nestejná výška podlaží.

Významné stopy loosovské architektury máme také v Olomouci. Působili zde žáci jeho soukromé vídeňské školy architektury. Tím prvním byl filozof, architekt a designér Paul Engelmann (1891–1965), olomoucký rodák působící ve Vídni a Tel Avivu, iniciátor kulturních schůzek židovských intelektuálů v domě na Mořickém náměstí (nyní ulice 8. května) . V roce 1913 v Olomouci zprostředkoval Loosovu přednášku.

V Olomouci na Letné se zachovalo jedinečné dílo postavené v loosovském stylu od Paula Engelmanna – vila pro úředníka Vladimíra Müllera (Černochova ulice 6). Jádrem domu je centrální hala rozdělená do tří sekcí – komunikační, obytné a jídelní. Zachovaly se detaily dřívějších doplňků, například vestavěné lavice, niky a schodiště v kombinaci mořeného dřeva a bílých nátěrů. Toto památkově chráněné dílo prošlo v letech 2016–2019 komplexní obnovou.

Mojmír Hanuš byl zajímavou kulturní osobností Hané. Narodil se před sto deseti lety v Olomouci

Básník, prozaik, překladatel, vydavatel a publicista Mojmír Hanuš byl celým svým životem spjatý s Olomoucí, kde se před sto deseti lety narodil. Byl významnou kulturní osobností Hané, neprávem opomíjenou, znalcem jazyků, hlavně latiny a...

S Olomoucí byl spjatý architekt a filozof, pozdější profesor filozofie v Cambridgi Ludwig Wittgenstein (1889–1951), Engelmannův přítel. V roce 1916 zde navštěvoval dělostřeleckou školu. Další osobností byl architekt a designér Jacques Groag (1892–1962) pocházející z olomoucké židovské sladovnické rodiny. V Olomouci najdeme celou řadu jeho děl (například rodinná vila v Mozartově ulici 36, vila Bergmannových – Vídeňská 18, Briessových – Na Vozovce 12, Hanse Briesse, Wellnerova 21). S Adolfem Losem se podílel na plánech vily Möler ve Vídni.

Loosovým žákem a nejbližším spolupracovníkem byl náš krajan, rodák z litovelské židovské rodiny Heinrich Kulka (1900–1971). Dokončil řadu jeho projektů. Před 2. světovou válkou emigroval do Velké Británie a následně na Nový Zéland.

Vynikající znalkyní Loosova díla byla prostějovská rodačka a kunsthistorička Věra Běhalová (1922–2010) žijící od roku 1968 ve Vídni. Ve druhé polovině šedesátých let se věnovala výzkumu plzeňských bytů Adolfa Loose. Pořídila jejich dokumentaci a řadu z nich nechala prohlásit za kulturní památku. Tím je zachránila před zničením, protože Loosova tvorba byla pokládána za buržoazní a nehodnotnou.

A ještě jednu stopu na rodinu Loosových v našem regionu máme. Jeho otec Adolf Loos starší byl významným brněnským kameníkem. Z jeho dílny pochází ústřední pomník bitvy u Tovačova (15. 7. 1866) ležící u silnice mezi Tovačovem a Dubem nad Moravou. Pořídil jej v roce 1867 Moravský spolek podporovací a autorem návrhu byl sochař Jan Eduard Tomola z Rousínova.

Adolf Loos zemřel před devadesáti lety – 23. srpna 1933 ve Vídni-Kalksburku. Jeho ostatky jsou uloženy na Ústředním vídeňském hřbitově. Na jeho hrobě je náhrobek, který si sám navrhl.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla Hana Bartková

Štítky Adolf Loos, architektura, Olomouc, architekt, vila, Haná, Vladimír Müller, Vídeň, dům, Paul Engelmann, moderní architektura, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Významný architekt Adolf Loss zanechal na Hané řadu stop. Známá je Müllerova vila v Olomouci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.