Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

VIDEO: Šéfkuchař Paulus vařil pro zdravotníky v olomoucké nemocnici, zapsal si kariérní rekord

Běžné menu z jídelny Fakultní nemocnice Olomouc obohatil pokrm z portfolia mišelinskými hvězdami ověnčeného kuchaře Romana Pauluse. Osobnost úspěšná nejen na poli olomoucké gastronomie vařila pro zdravotníky a další pracovníky největšího zdravotnického zařízení na střední Moravě pikantní dýňové kari, šéfkuchař překonal také jeden ze svých osobních rekordů.

Závěr minulého týdne okořenil chilli papričkami, zázvorem či citronovou trávou zaměstnancům Fakultní nemocnice Olomouc známý šéfkuchař Roman Paulus. Ten se stal prvním aktérem iniciativy, při které budou vařit ve zdravotnickém zařízení proslulé osobnosti tuzemské gastronomie. Mimo standardní nabídky si tak mohli lékaři, sestry a další pracovníci nemocnice vybrat v pátek i chod od Romana Pauluse – dýňové kari s cizrnou a kokosovým mlékem.

Paulus musel kvůli nebývale velkému počtu strávníků upravit technologický postup, aby byl výsledek optimální. „Využili jsme mé zkušenosti a zkušenosti místních kuchařů, kteří jsou na takové porce zvyklí,“ prozradil ve videu z produkce FN Olomouc oblíbený šéfkuchař, který si při vaření zdravotníky překonal osobní maximum.

„Dva tisíce dvě stě porcí jednoho pokrmu, to je můj životní a kariérní rekord. Jsem za to rád, ani jsem netušil, že se něco takového podaří,“ usmíval se gastronom, který získával cenné zkušenosti například v hotelu Savoy v Londýně a dlouhá léta vedl kuchyni v proslulém pražském hotelu Radisson Blu Alcron.

Podle ředitele FN Olomouc Romana Havlíka jde nejen o zpestření nabídky pokrmů, ale také práce kuchařů jídelny, pro které se jedná o nové poznatky i motivaci. Profesor Havlík se navíc postavil za výdejní pult a s šéfkuchařem a pracovníky stravovacího provozu obsluhoval zaměstnance. A ti nešetřili chválou.

Do netradiční akce „Na podzim vaří šéfové“ se ve fakultce zapojí i další vyhlášená jména. V říjnu ochutnají zdravotníci pokrm podle šéfkuchaře olomoucké restaurace Entreé a porotce televizní soutěže Masterchef, Přemka Forejta.

Tisíce porcí budou pak chystat i další oceňované osobnosti z kulinářského světa. „Jejich osobní účast a autorský vklad jsou určitým poděkováním kolektivu našeho Provozu stravování. Víme, že svou práci dělají skvěle a fakt, že se k nim přidávají dobrovolně a rádi opravdoví mistři jejich oboru, je toho dalším důkazem. Zároveň i pro renomované šéfkuchaře může být vaření v kuchyni pro stovky strávníků ve specifickém zdravotnickém prostředí zajímavou zkušeností,“ uvažoval ředitel Havlík.

Roman Paulus
Od dětství snil o možnosti vařit ve špičkových světových restauracích. Po revoluci proto využil nabídku na studium v Rakousku, kde se vyučil a zahájil profesionální kariéru. První zkušenosti se špičkovou světovou gastronomií získal v roce 1999 v hotelu Savoy v Londýně, poté půl roku pracoval na zaoceánské lodi Queen Elisabeth 2.
Mezi léty 2000 – 2007 působil v hotelech řetězce Hilton ve Vídni a v Praze. Od roku 2008 do roku 2020 byl šéfkuchařem v restauraci hotelu Radisson Blu Alcron Prague. Absolvoval stáže v mezinárodních vzdělávacích institucích (The Emirates Academy of Hospitality Management) a světových restauracích (michelinské restaurace La Pergola v Římě a Maison du Boeuf v Bruselu).
Je nositelem nejprestižnějšího hodnocení v oboru: pro pražský Alcron získal šestkrát michelinskou hvězdu. V současnosti je spolumajitelem Bistra Paulus a šéfkuchařem olomoucké společnosti Lobster Catering.
Zdroj: bistro-paulus.cz

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Kuchař, kuchyně, šéfkuchař, Roman Paulus, FN Olomouc, Fakultní nemocnice, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Šéfkuchař Paulus vařil pro zdravotníky v olomoucké nemocnici, zapsal si kariérní rekord  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.