Počasí dnes15 °C, zítra22 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Vychrtlý kůň v olomouckém cirkusu pobouřil na sítích. Je starý, nic těžkého nedělal, říká principál

Značné rozhořčení vzbudily snímky na sociálních sítích zachycující výrazně vyhublého koně s vystupujícími žebry v cirkusové manéži. Fotky z olomoucké show Cirkusu Humberto u řady lidí vyvolaly pohoršení, podle ředitele cirkusu se jedná o staré zvíře po nemoci, které už je nyní na odpočinku. Chov prověří inspektoři ze Státní veterinární správy.

Přes tisíc sdílení nasbíraly fotografie z olomoucké zastávky Cirkusu Humberto, kde se ještě v minulém týdnu zapojil do představení v šapitó i značně vyzáblý kůň. Reakce veřejnosti se různily. „Podle mě je to starý kůň, ale také mohl prodělat nějakou nemoc, a proto zhubl. Jen mě zaráží to, že ho majitel pustí na představení. Majitele neomlouvám ale koník by neměl vystupovat,“ uvažovala v komentářích uživatelka Simona. Na další milovníky zvířat působily fotky silně negativním způsobem. „Prosím vás, nahlásil někdo koně z cirkusu Humberto? Vždyť to jsou kostry a za chvíli zkolabují. Jsem absolvent Zemědělského odborného učiliště Kladruby nad Labem a chovatelka koní a možná taky zkolabuju z toho pohledu na ty chudáky,“ tázala se další členka skupiny Koně v nouzi.

Portrét Palackého i proměna hřiště na sídlišti. Začíná olomoucký Street Art Festival

Studentské koleje, sídlištní kotelny i továrna a hřiště. I letos se na několika místech v Olomouci pustí do oživení veřejného prostoru čeští i zahraniční výtvarníci specializující se na pouliční umění. Street Art Festival napíše své šestnácté...

Ředitel Cirkusu Humberto Hynek Navrátil uvedl, že hřebec má okolo dvaadvaceti let a v plánu bylo jeho vyřazení z představení. „Teď už nedělal nic těžkého, vyklusal jen deset koleček a myslím, že mu to spíš prospělo. Než aby byl neklidný ve stáji, když jeho kolegové šli vystupovat… Ale esteticky to nevypadalo dobře, toho jsme si vědomi. Plánovali jsme náhradu a změnu vystoupení,“ uvedl zástupce kočovného spolku umělců s bohatou historií.

Zapojování zvířat do vystoupení v manéži je kontroverzním tématem, ve facebookové skupině chtěli představitelé cirkusu svůj pohled na věc a další okolnosti vysvětlit. „Naše vyjádření pod příspěvkem ale vymazali. Jde o jednoho ze čtyř koní podobného věku. Zvířeti jsme věnovali veškerou péči, doplňkovou stravu a podobně, ale věk už člověk neovlivní. Před časem se zjistily nějaké zdravotní problémy, proběhlo kompletní vyšetření. Počítali jsme s tím, že bude v manéži končit. Než se tak stalo, tak vznikla tato situace na sociálních sítích. Zvíře není majetkem Cirkusu Humberto, máme je angažované od majitelky, ta pro něj našla jiný domov a kůň už vystupovat nebude,“ ujistil principál.

Měl značně pohublý kůň ještě vystupovat v manéži?

Celkem hlasovalo1285 čtenářů

Podmínky v Cirkuse Humberto prověří v následujících dnech podle mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petra Vorlíčka veterinární inspektoři. „Dnes přišel podnět na Krajskou veterinární správu pro Olomoucký kraj, kontrola by měla proběhnout v řádu několika dnů,“ sdělil Vorlíček.

Z inspekce v cirkusovém zvěřinci Navrátil obavy nemá. „Kontroly chodí, ale ze starého koně mladého neuděláme. Uvidí, že krmivo i vitamíny koně dostávají. Máme výsledky vyšetření od veterináře, to podle potřeby doložíme. Teď už šel kůň do důchodu a bude dožívat. To je koloběh života, taková je zkrátka realita,“ dodal ředitel.

Státní veterinární správa provedla v cirkusech po celé České republice za loňský rok 59 kontrol, dvě z nich byly se závadou. „Problémy týkající fyzického a psychického zdraví zvířat se v cirkusech objevují spíše vzácně, v zásadě bývá péče o zvířata v cirkusech dobrá,“ podotkl mluvčí SVS.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Koně v nouzi

Štítky Cirkus, kůň, vyhublý kůň, cirkus Humberto, kontrola, Státní veterinární správa, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vychrtlý kůň v olomouckém cirkusu pobouřil na sítích. Je starý, nic těžkého nedělal, říká principál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.