Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Portrét Palackého i proměna hřiště na sídlišti. Začíná olomoucký Street Art Festival

Studentské koleje, sídlištní kotelny i továrna a hřiště. I letos se na několika místech v Olomouci pustí do oživení veřejného prostoru čeští i zahraniční výtvarníci specializující se na pouliční umění. Street Art Festival napíše své šestnácté pokračování, tentokrát s podtitulem Everyday Chronicles. Téma odkazuje na Františka Palackého u příležitosti 450. výročí založení olomoucké univerzity nesoucí jeho jméno.

Superhrdinové Palacký a svatá Pavlína. Olomouc společně s univerzitou představila nový vizuál

Nový vizuál představilo město Olomouc ve spolupráci s Univerzitou Palackého. Ponese se v duchu komiksových superhrdinů, v tomto stylu grafik ztvárnil patronku města svatou Pavlínu a také Františka Palackého. S neobvyklým vyobrazením ochránkyně...

Téma letošního ročníku přehlídky pouličního umění odkazuje na dějiny každodennosti Františka Palackého. „František Palacký napsal své ženě Terezii během jejich odloučení několik stovek dopisů, jejichž předmětem byly nejčastěji starosti každodenního života, tato jeho stránka není veřejnosti až tak známá, proto jsme se rozhodli akcentovat motiv napříč letošním festivalem. Zejména proto, že Univerzita Palackého letos slaví 450 let od svého založení,“ vysvětlila ředitelka festivalu Romana Junkerová.

Program začíná již 7. září od 18 hodin vernisáží výstavy Palackého všednosti: kronika městského života, která bude do konce září k vidění v olomoucké galerii Studio G21 na Dolním náměstí. Dalším bodem festivalu je pak o den později večerní komentovaná prohlídka, která zájemcům přiblíží street art přímo v ulicích Olomouce.

Poté se již postupně pustí do díla umělci, kteří předvedou svou kreativitu a dovednosti při zpracování velkoplošných maleb v hanácké metropoli. Galerii tří murálů ve studentském kampusu, které mohou kolejmdoucí pozorovat od řeky Moravy, doplní čtvrtý obraz. Ten začne vznikat pod rukama Zbyňka Linharta, který vytvoří na budově kolejí J. L. Fischera podobiznu Františka Palackého. Největší mural letošního ročníku tak bude spojený právě s oslavou významného výročí olomoucké univerzity.

Jednu z budov Farmaku, průmyslového podniku zaměřeného na farmaceutickou a chemickou výrobu, oživí Emil Kartelovic, umělec, jehož díla podle organizátorů hluboce reflektují ztrátu tradic a vybízejí k zapojení do minulosti i současnosti. „Inspiruje se historickými předměty denní potřeby, artefakty, suvenýry a zároveň překračuje hranice mezi tradičním řemeslným zpracováním a digitálním designem,“ vylíčila ředitelka akce s tím, že malba v olomoucké části Černovír bude pozorovatelná z větší vzdálenosti nebo při jízdě po nedaleké železnici.

Šance na oživení Hanáckých kasáren vzrostla. Olomouc schválila spolupráci s krajem a Univerzitou Palackého

Šance na oživení Hanáckých kasáren v historickém centru Olomouce vzrostla. Olomoucké zastupitelstvo schválilo memorandum o spolupráci s hejtmanstvím a Univerzitou Palackého o převod rozlehlé budovy ze státu na kraj. 

Nedaleko hotelového domu v Bieblově ulici získá novou atraktivní tvář betonové basketbalové hřiště, které pak může o něco více lákat malé i velké příznivce sportu. „Pokládáme to za jeden z taháků, je tam výhoda užitné funkce, na hřišti si dál bude moct každý zasportovat.  Tato úprava je známá hlavně v zahraničí, v Belgii, v Paříži, jede to teď i na Slovensku. My bychom to chtěli vyzkoušet jako pilotní projekt, pak bychom tímto způsobem mohli revitalizovat v dalších letech sportovní zóny i na dalších místech Olomouckého kraje nebo i v rámci celé České republiky,“ prozradila Romana Junkerová.

Šedivé hřiště olomouckého sídliště zkrášlí barvami bulharský výtvarník s uměleckým jménem Glow. „Všechny prvky pro multifunkční hřiště zůstanou zachované, to znamená zejména lajnování. Bude tak plně funkční, zároveň bude muralově zdobené. Jsou na to potřeba speciální barvy, které jsou odolné vůči otěru a zároveň nejsou klouzavé. Jde o nákladnější materiál. I když není potřeba výšková plošina jako u malby na budovu, tak je to také technicky a finančně obdobně náročné. Ale moc se těšíme na výsledek,“ prozradila za organizátory Junkerová.

Už v polovině srpna maloval na kotelnu v Zelené ulici oceňovaný slovenský výtvarník Dian, v průběhu hlavní části festivalu od 16. do 19. září pak čeká streetartová proměna také další tři kotelny a to na ulicích Zikova, Čajkovského a Šmeralova.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Street Art Festival

Štítky Street art, festival, pouliční umění, malba, mural, Olomouc, hřiště, farmak, kotelna, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Portrét Palackého i proměna hřiště na sídlišti. Začíná olomoucký Street Art Festival  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.