Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Na Strhanci v Přerově půjdou k zemi desítky stromů. Vedle vznikne zelená oáza s vodní pumpou a rybníčky

Přerovská radnice hodlá pokácet přestárlé stromy podél mlýnského náhonu Strhanec a v lokalitě vybudovat novou zelenou zónu s vodní pumpou pro děti a soustavou malých rybníčků. Náklady budou sedm milionů korun, město získalo dotace z norských fondů.

Přestárlé stromy ohrožovaly obyvatele ulice Na Hrázi. Přerov proto pokácí 75 havarijních stromů ze 402 odborně posuzovaných, které budou vzápětí nahrazeny novou výsadbou. Kvůli výskytu netopýrů a strakapoudů zde bude umístěno také 40 ptačích budek. 

Letité stromy, které ohrožují obyvatele při silnějších poryvech, rostou podél mlýnského náhonu Strhanec. Lokalitu dlouhodobě sledovali odborníci, části posuzovaných stromů prodlouží život udržovací řezy, 75 stromů však půjde kvůli špatnému stavu k zemi. Nahradí je nové dřeviny. "Odborníci doporučili výsadbu druhů, které snášejí vlhčí půdu. Půjde o vzrostlé stromy s kvalitním kořenovým balem jako je třeba střemcha, dub letní, lípa nebo javor mléč," uvedl náměstek primátora Miroslav Dohnal (ODS).

V zelenou zónu se promění nedaleká Sokolská ulice. Město se nyní za pomoci dotací zaměří i na toto prostranství. "Nová zelená oáza, vybudovaná v blízkosti panelového sídliště, má zajistit maximální ochlazovací efekt, zadržet vláhu na daných místech a tím snížit rizika spojená s vysokými teplotami během letních měsíců," sdělil náměstek.

Černé skládky jako evergreen. Přerov koupí fotopasti, Prostějov využívá mobilní kamery

Důslednější dohled nad často zaneřáděnými lokalitami nejen v okolí kontejnerových stání plánuje přerovský magistrát. Vyhazování odpadků či například nábytku na nevhodná místa bude hlídat s využitím fotopastí. Dohledové systémy využívají kvůli...

Závlaha bude zajištěna ze svodu na budově městské knihovny, kde bude voda odvedena do terénní prohlubně, prostor se osadí vhodnými druhy rostlin, které vodu zachycenou ze střechy zužitkují. "Zejména děti ocení zbrusu nový herní prvek, kterým bude vodní hra s pumpou," uvedl Petr Školoud z magistrátu. Vznikne tu také soustava malých rybníčků, osazeny zde budou výukové tabulky s informacemi o správném hospodaření s vodou.

Podpora z norských fondů na projekt Zlepšení mikroklimatických funkcí v lokalitách Na Hrázi a Sokolská činí 90 procent celkových nákladů. S novou podobou lokality se budou moci lidé seznámit v posledním zářijovém týdnu prostřednictvím vizualizace v předsálí Kina Hvězda, v plánu je i veřejné projednání s občany.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky kácení, výsadba, Strhanec, stavba, rybník, výsadba, příroda, Přerov, strom, ODS, Kino Hvězda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Strhanci v Přerově půjdou k zemi desítky stromů. Vedle vznikne zelená oáza s vodní pumpou a rybníčky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.