Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Černé skládky jako evergreen. Přerov koupí fotopasti, Prostějov využívá mobilní kamery

Důslednější dohled nad často zaneřáděnými lokalitami nejen v okolí kontejnerových stání plánuje přerovský magistrát. Vyhazování odpadků či například nábytku na nevhodná místa bude hlídat s využitím fotopastí. Dohledové systémy využívají kvůli přestupkům spojeným s černými skládkami také například v Prostějově či Olomouci.

Ročně okolo dvou milionů korun utratí přerovský magistrát kvůli neukázněnosti občanů, kteří nejsou ochotní odvézt zdarma odpad na sběrné dvory, a naopak odnesou nábytek, chemikálie či třeba velké spotřebiče ke kontejnerům, nebo je dokonce odvezou na odlehlé místo do přírody. Podle zástupců radnice se situace nelepší ani přes snahu o osvětu. „Proto jsme se ve spolupráci s technickými službami rozhodli do problémových lokalit instalovat fotopast se záznamem. Ten se stane součástí podnětů, které budou ze strany odboru majetku zasílány k zahájení přestupkového řízení. Fotopast je mobilní, takže místa budeme průběžně podle potřeby obměňovat,“ uvedl náměstek primátora Miloslav Dohnal (ODS).

S odhalováním odpadových hříšníků pomáhají kromě městského kamerového systému fotopasti už přes dva roky v Prostějově. „Situace ve městě je konstantní, nejčastěji se řeší malé černé skládky odpadu u stanovišť na tříděný odpad. Nejčastěji se jedná o tříděný odpad uložený mimo kontejnery nebo odpad, který patří na sběrný dvůr jako nábytek, koberce a podobně. Magistrát spolupracuje s městskou policií, která využívá kamerový systém. V současné době má městská policie k dispozici také šest mobilních kamer, kdy některé z nich jsou umístěny na problémových místech u kontejnerů,“ nastínila mluvčí prostějovského magistrátu Alena Vrtalová.

Kamery zachytily obyvatele ubytovny, jak zakládají černou skládku. Hrozí jim pokuta minimálně deset tisíc korun

Městský kamerový systém zachytil v Prostějově dva obyvatele jedné ze zdejších ubytoven, jak u kontejnerů na třídění odpad zakládají černou skládku. Vyhodili sem staré dveře a čalouněnou desku. Na místo vyjeli strážníci a muže a ženu dopadli. Nyní...

K jedné z typických situací došlo v Prostějově na konci srpna, když jedenadvacetiletý mladík nanosil k popelnicím starý nábytek a přivolaným strážníkům řekl, že si myslel, že o vyhozené věci se postará svozová firma. Příslušníci městské policie jeho mylnou představu uvedli na pravou míru, muž pak přislíbil, že místo uklidí a nepořádek odveze do příslušného areálu.

V Přerově i v Prostějově mají lidé k dispozici dva sběrné dvory. V Olomouci jsou pak tři sběrná místa odpadu od občanů a také sběrový dvůr pro podnikatele. Přesto nedovolené skládky vznikají nejen na odlehlých místech. „Černou skládkou je ale i odpad odložený kdekoliv jinde ve veřejném prostoru, a to i v okolí odpadových nádob. Jako černá skládka může být klasifikován i starý gauč vyhozený u kontejnerů nebo kousek obecního pozemku za plotem, kam si někdo ‚dočasně‘ uloží staré harampádí z domu nebo kůlny, protože si jím nechcete hyzdit zahrádku,“ doplnil na městském webu Petr Školoud z odboru majetku přerovského magistrátu.

Příslušné správní orgány se v případě vypátrání viníků zabývají přestupky, za které hrozí pokuty v řádech desetitisíců korun. „Při nedovoleném odkládání odpadů byli přistiženi lidé v několika případech, tito pachatelé byli poté oznámeni správnímu orgánu a místo museli uklidit, případně úklid zajistil Odbor správy a údržby majetku města. V jednom případě byli ve Vrahovicích zjištěni v nočních hodinách kamerou osoby, které poškodily kontejner určený k ukládání elektroodpadu. Tento skutek byl vzhledem k výši škody předán Policii ČR jako podezření z trestného činu,“ přiblížila prostějovská mluvčí Vrtalová.

Pokud se zbavujete odpadu, který nepatří do běžných popelnic, využijte k jeho odložení nebo vyvezení sběrné dvory. 
Sběrné dvory slouží k odkládání:
nebezpečného odpadu, např.: monočlánky, výbojky, olověné akumulátory, zářivky, zbytky barev a rozpouštědel, pesticidy, upotřebené motorové a převodové oleje, obaly znečištěné od chemikálií, zbytky spotřební chemie, spotřební elektronika apod.
objemného odpadu, např.: vyřazené kusy nábytku, matrace, umývadla, vany, pneumatiky, obaly větších rozměrů, různé přístroje a zařízení, koberce, tabulové sklo apod.
Zdroj: Městská policie Prostějov

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Olomouc

Štítky Odpad, černá skládka, černé skládky, fotopast, kamery, kamerový systém, Přerov, Prostějov, přestupek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Černé skládky jako evergreen. Přerov koupí fotopasti, Prostějov využívá mobilní kamery  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.